To je to što me zanima!

Grčka kreće s turističkom sezonom već u ožujku

Turistička sezona u Grčkoj počet će ove godine službeno već u ožujku, ranije nego prethodnih godina, izjavio je u četvrtak ministar turizma, ističući pozitivne znakove za predstojeću ljetnu sezonu odmora
Vidi originalni članak

 

Godina 2020. bila je najlošija u povijesti grčkog turizma, budući da je pandemija zaustavila globalna putovanja, pa je Grčku posjetilo svega sedam milijuna posjetitelja, a turizam ostvario samo četiri milijarde eura prihoda, podsjeća Reuters.

Sektor turizma čini petinu grčkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) i zapošljava svakog petog radnika u Grčkoj. Lani se počeo oporavljati, a turistička sezona koja je službeno bila započela u svibnju donijela je Grčkoj ukupno oko 10,5 milijardi eura prihoda.

No, ti su prihodi još uvijek znatno manji nego u rekordnoj pretpandemijskoj godini, s 33 milijuna gostiju i prihodima od 18 milijardi eura.

"Grčki turizam bilježi u ovoj godini veliku potražnju i veliku dinamiku. Veliki turoperatori, velike zrakoplovne tvrtke, žele produžiti sezonu (od ožujka do prosinca)", istaknuo je ministar turizma Vassilis Kikilias u razgovoru za Reuters.

POSJET BEOGRADU Micotakis obećao potporu Grčke Srbiji na europskom putu

Postoje snažne naznake da će predstojeća turistička sezona biti dobra, tvrdi.

Raniji početak sezone znači da se hoteli koji se zatvaraju tijekom zimskih mjeseci mogu otvoriti i turoperatori početi dovoditi goste ranije.

Kikilias, koji je bio ministar zdravstva na vrhuncu pandemije, nije želio davati prognozu za ovu godinu, rekavši tek da će ona biti bolja nego 2021.

Grčka je prošle godine ostvarila nešto veće prihode no što je ciljala, što ministar navodi kao "pozitivan znak za optimizam".

Grčka je već ublažila ograničenja putovanja, uvedena u borbi protiv širenja koronavirusne zaraze, i potpuno cijepljenim gostima više nije potreban negativan test za ulazak.

NA ISTOKU ZEMLJE Dvoje grčkih iseljenika ubijeno, a dvoje ozlijeđeno u Ukrajini

"Od danas Grčka je otvorena za sve goste, iako prava, ljetna sezona službeno ove godine započinje 1. ožujka", kazao je Kikilias.

Kao i većina Europe, i Grčka je u siječnju zabilježila nagli rast broja zaraženih, potaknut omikronom, ali brojke padaju, a potražnja za putovanjima postoji, kaže ministar.

"Nakon velike globalne javno-zdravstvene krize ljudi obično žele putovati, uživati u odmoru, trošiti novac i mislim da je Grčka u najboljoj poziciji", kazao je Kikilias.

"Istina, pandemija još nije završila, no imamo alate za borbu protiv nje - cijepljenje, nove lijekove”, zaključio je grčki ministar u intervjuu Reutersu.

POTVRDILI DOBRE ODNOSE Grčki premijer došao u posjet i razgovarao s Jandrokovićem

Institut IOBE u kvartalnom pregledu gospodarske situacije prošlog je mjeseca predvidio da će turizam pomoći grčkom gospodarstvu da ove godine poraste za 4,5 do pet posto. Prihodi od turizma trebali bi doseći 80 do 90 posto razine iz rekordne 2019., predviđaju u IOBE-u.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare