To je to što me zanima!

Grlić Radman: Uvođenje kontrola na granicama članica EU nije suspenzija Šengena

Nakon terorističkog napada ovaj tjedan u Bruxellesu i niza prijetnja u kontekstu nove eskalacije na Bliskom istoku, Slovenija u subotu u ponoć uvodi kontrole na granici s Hrvatskom
Vidi originalni članak

Uvođenja kontrola na granicama između članica EU-a nije suspenzija Šengena, rekao je u petak u Zagrebu šef diplomacije Gordan Grlić Radman nakon sastanka s češkim kolegom koji očekuje da će se stanje poboljšati kada bude prihvaćen novi pakt o migracijama i azilu.

Nakon terorističkog napada ovaj tjedan u Bruxellesu i niza prijetnja u kontekstu nove eskalacije na Bliskom istoku, Slovenija u subotu u ponoć uvodi kontrole na granici s Hrvatskom, a Italija takve mjere uvodi prema Sloveniji.

GRLIĆ RADMAN: 'U tijeku je repatrijacija 23 naša državljana iz Gaze. Policija radi svoj posao, spremni su na sve'

- To nije suspenzija Šengena- odgovorio je ministar vanjskih i europskih poslova na konferenciji za novinare s kolegom Janom Lipavskim.

Hrvatska je 1. siječnja ušla u šengenski prostor slobodnog kretanja ljudi i robe što je isticala kao ostvarenje svog važnog strateškog cilja.

- To je samo uvođenje određenih mjera prema članku 28 šengenskog zakona- rekao je hrvatski ministar.  

Mjere se uvode ponajprije na deset dana i uključeno je devet zemalja.

DRUGI PUT U GODINU DANA Ništa od smjene Grlić Radmana, Sabor je odbio prijedlog oporbe

- To je odgovor na terorističke prijetnje- rekao je.

Šengenski sustav pod pritiskom je zbog visokih stopa ilegalne migracije, rekao je češki ministar vanjskih poslova. "Mi smo nažalost morali uvesti (granične) kontrole prema Slovačkoj, a ona prema Mađarskoj, Austrija uvodi protiv Češke, isto vrijedi za Češku i Njemačku", podsjetio je Lipavsky.

Smatra da će se stvari poboljšati novim mjerama o migracijama i azilu.

Novi pakt mjera o migracijama i azilu Europska unija usuglašava i trebao bi biti usvojen do izbora iduće godine.

GLASAT ĆE O OPOZIVU Sabor ovaj tjedan o Grlić-Radmanu, rebalansu proračuna, Zakonu o izbornim jedinicama...

- Taj novi paket pružit će nam alate za" suzbijanje ilegalne migracije- rekao je Lipavsky.

Ministar Grlić Radman nije izravno odgovorio razmišlja li Hrvatska o podizanju razine sigurnosti na terorističke prijetnje kao što su to učinile Slovenija i Austrija. 

Kazao je da je ilegalna migracija veliki izazov i zato EU mora jačati svoje kapacitete kako bi se oduprla terorističkim prijetnjama i spriječila situacije kao primjerice u Belgiji, u Francuskoj. "Važno je djelovanje svih članica Europske unije", rekao je.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare