To je to što me zanima!

Gucić pravomoćno oslobođen za izvlačenje 125 milijuna kuna

Iz Hrvatske je Josip Gucić pobjegao tijekom 2007. godine, i to zbog više kaznenih progona koji su pokrenuti protiv njega. Većina tih slučajeva otišla je u zastaru
Vidi originalni članak

Jedan od najpoznatijih hrvatskih tajkuna Josip Gucić (71) i pravomoćno je oslobođen za izvlačenje više od 125 milijuna kuna iz nekoć velike zagrebačke tekstilne industrije NIK koju je 90-ih preuzeo u mutnoj privatizacijskoj priči, piše danica hr

U jednoj od najvećih gospodarskih afera tijekom rata i poraća bili su optuženi Josip Gucić, direktor NIK-a Krsto Romić, Josipov sin Zvonimir Gucić i Gordan Jezidžić, i to za zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju.

ODBILI OPTUŽBE Fijasko DORH-a: Nema dokaza da je Josip Gucić ratni profiter

Prema optužnici koja je ovih dana pala u vodu, NIK je u PBZ-u i Zagrebačkoj banci podizao kredite koje je neosnovano uplaćivao trgovačkim društvima „Anaville Investments”, „GB Handels GmbH”, „ZGS Grossehandels GmbH”, „Santeks International Ltd” i  „Eurona Rijeka”. Optužnica spominje i neobavljene ugovorne obveze između hotela „Astoria“ i trgovačkog društva „Anaville Investments“ kojemu su te usluge plaćene.

 - Kaznena djela koja su stavljena na teret izmijenjenom optužnicom okrivljenicima Josipu Guciću, Krsti Romiću, Zvonimiru Guciću i Gordanu Jezidžiću počinjena su u razdoblju od 10. siječnja 1995. do 31. prosinca 1996. godine. Stoga je zastara kaznenog progona nastupila protekom 22 godine od navedenih datuma -  zaključio je Županijski sud.

Stav je Županijskog suda da tužitelji nisu uspjeli dokazati kako je riječ o ratnom profiterstvu te su počinili više formalnih propusta tijekom izmjene i dopune optužnice.

Podsjetimo, Josip Gucić je, inače, jedan od najpoznatijih hrvatskih tajkuna koji je iz Hrvatske pobjegao tijekom 2007. i to zbog više kaznenih progona koji su pokrenuti protiv njega. Većina tih slučajeva otišla je u zastaru.

U BIJEGU OD 2007. Vrhovni sud oslobodio Gucića optužbe za ratno profiterstvo

Gucić je bio vlasnik tvrtki NIK, Brodokomerc, Ferimport, Osječka pivovara, Slavonija osiguranje, Getro, Izvor, Naprijed, Astoria, Amfora, Primorje, Eurona…

Idi na 24sata

Komentari 21

  • mamaseka@web.de 27.07.2021.

    takva kriminalna djela ne smiju zastarivati, jer bogatstvo koje je ukrao posjeduje i uziva

  • ichbin2 27.07.2021.

    zar je netko mislio da će ishod biti drukčiji?

  • Habsburška Nizozemska 27.07.2021.

    Zahvalimo se vladi Andreja Plenkovića i ljubljenoj Europskoj uniji, koja je uvijek za vladavinu zakona osim kad njeni poltroni kradu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare