News

Komentari 21

Gucić pravomoćno oslobođen za izvlačenje 125 milijuna kuna

Gucić pravomoćno oslobođen za izvlačenje 125 milijuna kuna

Iz Hrvatske je Josip Gucić pobjegao tijekom 2007. godine, i to zbog više kaznenih progona koji su pokrenuti protiv njega. Većina tih slučajeva otišla je u zastaru

Jedan od najpoznatijih hrvatskih tajkuna Josip Gucić (71) i pravomoćno je oslobođen za izvlačenje više od 125 milijuna kuna iz nekoć velike zagrebačke tekstilne industrije NIK koju je 90-ih preuzeo u mutnoj privatizacijskoj priči, piše danica hr

josip gucic

U jednoj od najvećih gospodarskih afera tijekom rata i poraća bili su optuženi Josip Gucić, direktor NIK-a Krsto Romić, Josipov sin Zvonimir Gucić i Gordan Jezidžić, i to za zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Prema optužnici koja je ovih dana pala u vodu, NIK je u PBZ-u i Zagrebačkoj banci podizao kredite koje je neosnovano uplaćivao trgovačkim društvima „Anaville Investments”, „GB Handels GmbH”, „ZGS Grossehandels GmbH”, „Santeks International Ltd” i  „Eurona Rijeka”. Optužnica spominje i neobavljene ugovorne obveze između hotela „Astoria“ i trgovačkog društva „Anaville Investments“ kojemu su te usluge plaćene.

 - Kaznena djela koja su stavljena na teret izmijenjenom optužnicom okrivljenicima Josipu Guciću, Krsti Romiću, Zvonimiru Guciću i Gordanu Jezidžiću počinjena su u razdoblju od 10. siječnja 1995. do 31. prosinca 1996. godine. Stoga je zastara kaznenog progona nastupila protekom 22 godine od navedenih datuma -  zaključio je Županijski sud.

Stav je Županijskog suda da tužitelji nisu uspjeli dokazati kako je riječ o ratnom profiterstvu te su počinili više formalnih propusta tijekom izmjene i dopune optužnice.

Podsjetimo, Josip Gucić je, inače, jedan od najpoznatijih hrvatskih tajkuna koji je iz Hrvatske pobjegao tijekom 2007. i to zbog više kaznenih progona koji su pokrenuti protiv njega. Većina tih slučajeva otišla je u zastaru.

Gucić je bio vlasnik tvrtki NIK, Brodokomerc, Ferimport, Osječka pivovara, Slavonija osiguranje, Getro, Izvor, Naprijed, Astoria, Amfora, Primorje, Eurona…

Najčitaniji članci