Obavijesti

News

Komentari 2

Vrhovni sud oslobodio Gucića optužbe za ratno profiterstvo

Vrhovni sud oslobodio Gucića optužbe za ratno profiterstvo

Vrhovni sud oslobodio je odbjeglog tajkuna Josipa Gucića optužbi za ratno profiterstvo te mu je s osam na pet godina smanjio kaznu za malverzacije u makarskim tvrtkama Amfora i Primorje

Najviši sud je u odnosu na dio osuđujuće presude utvrdio da se za kaznena djela zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju i pomaganje u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju ne može primijeniti Zakon o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva iz procesa pretvorbe i privatizacije jer samo vrijeme počinjenja djela, 1993. i 1994. godine, nije dovoljno za primjenu tog zakona.

Vrhovni sud je potvrdio pravomoćnost presude prema kojoj je Gucić, kojem u priopćenju navode samo inicijale, osuđen za nezakonito stjecanje makarske Amfore i kupnju dionica Primorja Makarska od malih dioničara kojima je isplatio samo 15 posto ukupne cijene koja je iznosila 16 milijuna kuna.

Guciću kazna za Brodokomerc u zastari: Nikad neće u zatvor
Guciću kazna za Brodokomerc u zastari: Nikad neće u zatvor

Najviši sud je zaključio da je u odnosu na ovo kazneno djelo prvostupanjski sud Gucićevo postupanje pogrešno pravno označio jer djelo nema obilježja ratnog profiterstva. Kako je riječ o kaznenom djelu prijevare u gospodarskom poslovanju, Vrhovni sud je preinačio kaznu splitskog Županijskog suda i Guciću smanjio kaznu s osam na pet godina zatvora.

Pojašnjavajući presudu, Vrhovni sud je utvrdio da je prvostupanjski sud utvrdio sve okolnosti odlučne za izbor kazne jer je optuženik osuđivana osoba, a oštećen veliki broj dioničara (308) koji su ostali bez vlasništva dionica i novca koji im je za te dionice pripadao.

''S obzirom na visinu imovinske koristi od oko 16 milijuna kuna koju je optuženik pribavio svom trgovačkom društvu bitno je izražena kriminalna volja. Otegotno na strani optuženika je i to što je tijekom ovog kaznenog postupka pobjegao, a štetu dioničarima nikada nije niti pokušao namiriti'', precizirao je sud dodajući da olakotne okolnosti nisu pronađene.

Tajkun s tjeralice

Vrhovni sud je potvrdio oslobađajući dio prvostupanjske presude koja se odnosi na optužbu da je Gucić, zajedno s trojicom suoptuženika, dogovorio fiktivnu kupoprodaju diskokluba Mak.

Najviši sud smatra da je splitski Županijski sud pravilno zaključio kako nije dokazano da su optuženici zloporabili položaj i ovlasti u gospodarskom poslovanju jer je kupoprodajna cijena za diskoklub plaćena, a krediti podmireni, a što je potvrđeno i knjigovodstveno-financijskim vještačenjem.

Josip Gucić nije došao na sud, za njim su raspisali tjeralicu
Josip Gucić nije došao na sud, za njim su raspisali tjeralicu

''Kazna će i utjecati na svijest građana da je činjenje kaznenih djela pogibeljno te da je kažnjavanje njihovih počinitelja opravdano. Time će se istovremeno pojačati povjerenje građana u pravni poredak koji treba biti utemeljen na vladavini prava. Osim toga, kazna sadrži i dostatnu količinu društvene i moralne osude za zlo koje je optuženik prouzrokovao'', zaključio je Vrhovni sud.

Osim Gucića, za malverzacije u makarskim tvrtkama na četiri godine zatvora osuđen je direktor Amfore Blago Begić zbog pomaganja u zloporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju. Ostali optuženici, direktor Mornara Ratko Škrabić, direktor Kapitalne grupe Mediteraneo Milan Ivandić i direktor NIK-a Krsto Romić oslobođeni su optužbe za nezakonitu kupnju diskokluba Mak.

Odbjegli Gucić osuđen je na dvije godine za podmićivanje
Odbjegli Gucić osuđen je na dvije godine za podmićivanje

Gucić se nalazi u bijegu od 2007. godine i skriva se u Srbiji gdje je pobjegao od odsluženja zatvorske kazne zbog podmićivanja sudskog vještaka. Prema MUP-ovoj tjeralici, Gucića traže zagrebački Općinski i Županijski sud te Županijski sud u Rijeci i Općinski sud u Opatiji.