To je to što me zanima!

'Guverner HNB-a Vujčić i članovi Savjeta moraju dati ostavke'

Poručila je kako očekuju reakciju DORH-a, a o svemu će izvijestiti i Europsku središnju banku, Europsku komisiju te Ured europskog tužitelja u Hrvatskoj
Vidi originalni članak

Saborske zastupnice Zeleno-lijevog bloka Ivana Kekin i Urša Raukar u utorak su zbog otkrića o trgovini vrijednosnim papirima poslovnih banaka zaposlenika i dužnosnika Hrvatske narodne banke (HNB) zatražile ostavke guvernera HNB-a Borisa Vujčića i članova Savjeta HNB-a.

"Očekujemo da guverner HNB-a Boris Vujčić, viceguverner i svi članovi Savjeta HNB-a podnesu ostavke", rekla je Kekin na konferenciji za novinare.

Najavila je da će Zeleno-lijevi blok u Hrvatskom saboru tražiti razrješenje članova Savjeta HNB-a jer smatraju da su za to ispunjeni uvjeti iz Zakona o HNB-u, koji se referiraju na Statut Europske središnje banke, gdje stoji da se razrješenje guvernera može tražiti ako je došlo do teške povrede dužnosti.

"Smatramo da propuštanje nadzora i zabrane insajderskog trgovanja spada u tešku povredu dužnosti, a guverner HNB-a nije spriječio zlouporabu položaja dužnosnika i zaposlenika HNB-a", kazala je.

Poručila je kako očekuju reakciju DORH-a, a o svemu će izvijestiti i Europsku središnju banku, Europsku komisiju te Ured europskog tužitelja u Hrvatskoj.

Portal Index u ponedjeljak je objavio da je 40-ak zaposlenika HNB-a trgovalo obveznicama i dionicama banaka koje HNB nadzire i ima uvid u njihove povlaštene informacije.

U pitanju je povjerenje u poslovanje i rad guvernera i HNB-a

Kekin kaže da podaci koje je objavio Index jasno pokazuju da su dužnosnici i zaposlenici HNB-a izravno kršili osnovna načela i zakonske odredbe o reguliranju tržišta kapitala tako što su trgovali povlaštenim informacijama. Time su, ustvrdila je, prekršili Kazneni zakon i Zakon o tržištu kapitala, ali i Uredbu EU-a o zlouporabi tržišta kapitala i pravila Europske središnje banke.

Raukar je ocijenila da su tvrdnje Vujčića i njegove zamjenice Sandre Švaljek da se to radilo prije 2013. godine "nemušti i neprimjeren pokušaj zamagljivanja izrazito jasne situacije".

Naglasila je da Zakon o tržištu kapitala i Kazneni zakon i u to vrijeme vrlo jasno zabranjuju trgovanje povlaštenim informacijama i bilo kakve radnje u kojima povlaštene informacije za rezultat imaju vlastiti privatni probitak.

Raukar smatra kako je poglavito velika odgovornost samog guvernera Vujčića, koji je morao prevenirati i spriječiti bilo kakvu mogućnost takvog trgovanja.

Ovo je afera koja dovodi u pitanje povjerenje javnosti u poslovanje i rad HNB-a, upozorila je dodajući kako se sada postavljaju i pitanja oko njihovih postupaka u aferi Franak i slučaju Agrokor.

"Indexova istraga ukazala je na aferu razmjera koje su gotovo veće od afere Borg jer ovakva postupanja imaju utjecaja na ugled HNB-a u EU-u i postavljaju pitanje je li Hrvatska doista spremna i voljna poštovati i provoditi sva načela i principe Europske centralne banke i EU-a u svom regulatornom sustavu i svim institucijama, što je prvi preduvjet ulaska u eurozonu", rekla je Raukar.

Mrak-Taritaš: HNB-ovi dužnosnici moraju dati ostavke

Dužnosnici HNB-a koji su trgovali vrijednosnicama banaka zlouporabili su povlaštene informacije da bi stekli imovinsku korist pa nema nikakve sumnje da hitno moraju dati ostavke ili biti smijenjeni, poručila je u utorak saborska zastupnica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš.

Najviši dužnosnici hrvatske središnje banke nisu kršili samo hrvatske, nego i propise Europske unije, i ne smije se dogoditi da se izvuku na tehnikalije i zakonske rupe, istaknula je Mrak-Taritaš u priopćenju.

Najgore je to što će ta afera dodatno nagristi i ono malo povjerenja u hrvatske institucije koje još postoji, zato je izrazito važno da Sabor reagira brzo i efikasno u slučaju da sami ne daju ostavke, smatra Mrak-Taritaš.

Portal index objavio je da je 40-ak zaposlenika HNB-a trgovalo obveznicama i dionicama banaka koje HNB nadzire i ima uvid u njihove povlaštene informacije.

Centar: Svi sudionici moraju odgovarati zbog trgovanja vrijednosnicama

Stranka Centar ustvrdila je u utorak da se u rješavanje afere u kojoj su zaposlenici i šefovi Hrvatske narodne banke (HNB) godinama trgovali vrijednosnicama hitno moraju uključiti sve nadležne institucije, a svi sudionici moraju odgovarati.

Apsolutno je nedopustivo da regulator trguje dionicama i drugim vrijednosnim papirima onih koje sam nadzire i regulira, poručila je saborska zastupnica Centra Marijana Puljak, koja smatra da je afera posebno značajna u godini uvođenja eura i ulaska u eurozonu.

Ocijenila je da za "metastaziranu kancerogenu aferu koja seže od guvernera pa sve do nižih razina zaposlenika, svi sudionici moraju snositi odgovornost".

Oni imaju detaljan uvid u poslovanje banaka na mjesečnoj razini, čime ostvaruju prednost u odnosu na druge, a ako slijedom povlaštenih informacija nađu neku nepravilnost u poslovanju banaka lako je mogu sakriti da ne bi naštetili svojim ulaganjima, kaže Puljak.

Ustvrdila je pritom da nema baš nikakve razlike u tome trguje li se dionicama ili obveznicama jer povlaštene informacije stvaraju prednost i priliku za ostvarivanje osobnih interesa.

U HNB-u su to očito debelo koristili ne jednom, nego godinama, ustvrdila je Puljak dodajući da Centar podržava zahtjev za hitnom sjednicom saborskog Odbora za financije.

U Hrvatskoj nema institucionalne kontrole nad procesima gdje postoji koruptivni rizik

Po riječima saborske zastupnice Dalije Orešković, zaključak istrage portala Index pokazuje da je trgovanje vrijednosnim papirima bilo u skladu s tada važećim hrvatskim zakonodavstvom, koje ćemo sada, kada je afera razotkrivena u medijima, na inicijativu HNB-a mijenjati u skladu sa standardima Europske središnje banke i Europskog nadzornog tijela za bankarstvo.

Upozorila je da u Hrvatskoj ne postoji institucionalna kontrola nad procesima kod kojih po logici stvari postoji koruptivni rizik, a brojna tijela koja donose politički i ekonomski važne odluke nisu pod ničijim radarom, provjerom i kontrolom.

Zbog toga je u prijedlogu Strategije suzbijanja korupcije predložila da se Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pretvori u jače tijelo koje bi bilo zaduženo za detekciju manjkavosti u postojećim zakonima ili praksi.

Orešković se boji da će se i ovoga puta javna rasprava o novootkrivenoj aferi svesti na prozivke i pozivanja na ostavke, a malo ili ništa se neće poduzeti da se uspostave preventivni i kontrolni antikorupcijski mehanizmi.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • 12.01.2022.

    ja bi očekival da npr. kekin vrati dva puta po 4000 kuna koje je njen muž dobio na temelju kovida, uz zaradu od 220.000 kuna koju je imao... jest da je po zakonu, kao i kod ovih, heheh

  • nec.1996 11.01.2022.

    nije obavezan da nas rasproda,ali ako ima tanjur pun ,zasto nebi tu supu i pojeo ,kod nas to ide glatko ,,samo moras biti tu u blizini,

  • kormilar 11.01.2022.

    Hoćemo EU tužitelja! Ovima ovdje više ne vjerujemo!

Komentiraj...
Vidi sve komentare