Obavijesti

News

Komentari 8

'Guverner HNB-a Vujčić i članovi Savjeta moraju dati ostavke'

'Guverner HNB-a Vujčić i članovi Savjeta moraju dati ostavke'

Poručila je kako očekuju reakciju DORH-a, a o svemu će izvijestiti i Europsku središnju banku, Europsku komisiju te Ured europskog tužitelja u Hrvatskoj

VIDEO

Saborske zastupnice Zeleno-lijevog bloka Ivana Kekin i Urša Raukar u utorak su zbog otkrića o trgovini vrijednosnim papirima poslovnih banaka zaposlenika i dužnosnika Hrvatske narodne banke (HNB) zatražile ostavke guvernera HNB-a Borisa Vujčića i članova Savjeta HNB-a.

"Očekujemo da guverner HNB-a Boris Vujčić, viceguverner i svi članovi Savjeta HNB-a podnesu ostavke", rekla je Kekin na konferenciji za novinare.

Najavila je da će Zeleno-lijevi blok u Hrvatskom saboru tražiti razrješenje članova Savjeta HNB-a jer smatraju da su za to ispunjeni uvjeti iz Zakona o HNB-u, koji se referiraju na Statut Europske središnje banke, gdje stoji da se razrješenje guvernera može tražiti ako je došlo do teške povrede dužnosti.

"Smatramo da propuštanje nadzora i zabrane insajderskog trgovanja spada u tešku povredu dužnosti, a guverner HNB-a nije spriječio zlouporabu položaja dužnosnika i zaposlenika HNB-a", kazala je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Poručila je kako očekuju reakciju DORH-a, a o svemu će izvijestiti i Europsku središnju banku, Europsku komisiju te Ured europskog tužitelja u Hrvatskoj.

Portal Index u ponedjeljak je objavio da je 40-ak zaposlenika HNB-a trgovalo obveznicama i dionicama banaka koje HNB nadzire i ima uvid u njihove povlaštene informacije.

U pitanju je povjerenje u poslovanje i rad guvernera i HNB-a

Kekin kaže da podaci koje je objavio Index jasno pokazuju da su dužnosnici i zaposlenici HNB-a izravno kršili osnovna načela i zakonske odredbe o reguliranju tržišta kapitala tako što su trgovali povlaštenim informacijama. Time su, ustvrdila je, prekršili Kazneni zakon i Zakon o tržištu kapitala, ali i Uredbu EU-a o zlouporabi tržišta kapitala i pravila Europske središnje banke.

Raukar je ocijenila da su tvrdnje Vujčića i njegove zamjenice Sandre Švaljek da se to radilo prije 2013. godine "nemušti i neprimjeren pokušaj zamagljivanja izrazito jasne situacije".

Naglasila je da Zakon o tržištu kapitala i Kazneni zakon i u to vrijeme vrlo jasno zabranjuju trgovanje povlaštenim informacijama i bilo kakve radnje u kojima povlaštene informacije za rezultat imaju vlastiti privatni probitak.

Raukar smatra kako je poglavito velika odgovornost samog guvernera Vujčića, koji je morao prevenirati i spriječiti bilo kakvu mogućnost takvog trgovanja.

Ovo je afera koja dovodi u pitanje povjerenje javnosti u poslovanje i rad HNB-a, upozorila je dodajući kako se sada postavljaju i pitanja oko njihovih postupaka u aferi Franak i slučaju Agrokor.

"Indexova istraga ukazala je na aferu razmjera koje su gotovo veće od afere Borg jer ovakva postupanja imaju utjecaja na ugled HNB-a u EU-u i postavljaju pitanje je li Hrvatska doista spremna i voljna poštovati i provoditi sva načela i principe Europske centralne banke i EU-a u svom regulatornom sustavu i svim institucijama, što je prvi preduvjet ulaska u eurozonu", rekla je Raukar.

Mrak-Taritaš: HNB-ovi dužnosnici moraju dati ostavke

Dužnosnici HNB-a koji su trgovali vrijednosnicama banaka zlouporabili su povlaštene informacije da bi stekli imovinsku korist pa nema nikakve sumnje da hitno moraju dati ostavke ili biti smijenjeni, poručila je u utorak saborska zastupnica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš.

Najviši dužnosnici hrvatske središnje banke nisu kršili samo hrvatske, nego i propise Europske unije, i ne smije se dogoditi da se izvuku na tehnikalije i zakonske rupe, istaknula je Mrak-Taritaš u priopćenju.

Najgore je to što će ta afera dodatno nagristi i ono malo povjerenja u hrvatske institucije koje još postoji, zato je izrazito važno da Sabor reagira brzo i efikasno u slučaju da sami ne daju ostavke, smatra Mrak-Taritaš.

Portal index objavio je da je 40-ak zaposlenika HNB-a trgovalo obveznicama i dionicama banaka koje HNB nadzire i ima uvid u njihove povlaštene informacije.

Centar: Svi sudionici moraju odgovarati zbog trgovanja vrijednosnicama

Stranka Centar ustvrdila je u utorak da se u rješavanje afere u kojoj su zaposlenici i šefovi Hrvatske narodne banke (HNB) godinama trgovali vrijednosnicama hitno moraju uključiti sve nadležne institucije, a svi sudionici moraju odgovarati.

Apsolutno je nedopustivo da regulator trguje dionicama i drugim vrijednosnim papirima onih koje sam nadzire i regulira, poručila je saborska zastupnica Centra Marijana Puljak, koja smatra da je afera posebno značajna u godini uvođenja eura i ulaska u eurozonu.

Ocijenila je da za "metastaziranu kancerogenu aferu koja seže od guvernera pa sve do nižih razina zaposlenika, svi sudionici moraju snositi odgovornost".

Oni imaju detaljan uvid u poslovanje banaka na mjesečnoj razini, čime ostvaruju prednost u odnosu na druge, a ako slijedom povlaštenih informacija nađu neku nepravilnost u poslovanju banaka lako je mogu sakriti da ne bi naštetili svojim ulaganjima, kaže Puljak.

Ustvrdila je pritom da nema baš nikakve razlike u tome trguje li se dionicama ili obveznicama jer povlaštene informacije stvaraju prednost i priliku za ostvarivanje osobnih interesa.

U HNB-u su to očito debelo koristili ne jednom, nego godinama, ustvrdila je Puljak dodajući da Centar podržava zahtjev za hitnom sjednicom saborskog Odbora za financije.

U Hrvatskoj nema institucionalne kontrole nad procesima gdje postoji koruptivni rizik

Po riječima saborske zastupnice Dalije Orešković, zaključak istrage portala Index pokazuje da je trgovanje vrijednosnim papirima bilo u skladu s tada važećim hrvatskim zakonodavstvom, koje ćemo sada, kada je afera razotkrivena u medijima, na inicijativu HNB-a mijenjati u skladu sa standardima Europske središnje banke i Europskog nadzornog tijela za bankarstvo.

Upozorila je da u Hrvatskoj ne postoji institucionalna kontrola nad procesima kod kojih po logici stvari postoji koruptivni rizik, a brojna tijela koja donose politički i ekonomski važne odluke nisu pod ničijim radarom, provjerom i kontrolom.

Zbog toga je u prijedlogu Strategije suzbijanja korupcije predložila da se Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pretvori u jače tijelo koje bi bilo zaduženo za detekciju manjkavosti u postojećim zakonima ili praksi.

Orešković se boji da će se i ovoga puta javna rasprava o novootkrivenoj aferi svesti na prozivke i pozivanja na ostavke, a malo ili ništa se neće poduzeti da se uspostave preventivni i kontrolni antikorupcijski mehanizmi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a