To je to što me zanima!

Hoće li oporba dići ruke protiv povećanja vlastitih plaća? Koja će im Plenković i HDZ omogućiti

Vlada upućuje u Hrvatski sabor zakon prema kojem će premijer dobiti povišicu od 1500 kuna, šef države 1800 kuna, a zastupnici oko 1000 kuna. Oporba se može javno usprotiviti. Ionako će većina to izglasati.
Vidi originalni članak

Andrej Plenković je svoje rekao.

"Dosta je s tom demagogijom", komentirao je premijer zakonske izmjene kojima se povećavaju plaće državnih službenika i dužnosnika, među ostalima i plaća predsjednika Vlade, predsjednika Republike i predsjednika Sabora, kao i saborskih zastupnika.
"Hoćemo li mi biti predmet kritika, hoće li se naslađivati neki mediji da smo povećali plaću - OK. Ali, to je tako", poručio je Plenković.

No manje je važno što o tome kaže premijer koji će, zajedno sa svojim ministrima, dobiti povišicu od 1500 kuna. Malo je važnije kako će se prema tome, dakle prema HDZ-u i Plenkoviću, postaviti predsjednik Zoran Milanović sa svojih 1800 kuna povišice.

Koji je u tišini podnio nabavku novog audija za premijera i predsjednika.

Test kritičnosti

Najvažnije je, međutim, što će reći saborski zastupnici, naročito oni iz opozicije. Ovo će biti veliki test za njihovu kritičnost prema Plenkoviću i Vladi.

Hoće li glasati protiv Vladina prijedloga, a time i protiv sebe? Ili će progutati gorku (ili slatku?) pilulu i dići ruke za vlastito povećanje plaće? Ipak se radi o tisuću kuna...

Plenković je u zadnje vrijeme šakom i kapom dijelio novčane darove mnogima, pa će sada i saborskim oporbenjacima. Hoće li mu oni na tome biti zahvalni ili će ipak ugristi ruku koja će ih nahraniti?

Veliki je to politički test i osobna kušnja. 

Politička elita

Plenković je već optužio "neke medije" da će se "naslađivati" zbog toga što su si političari opet povećali plaće, dok obični građani grcaju u inflaciji i s primanjima koja sve teže prate povećanje troškove života. Ali nije spomenuo oporbu.

Oporba će imati priliku kritizirati Vladino povećanje plaća političkoj eliti -  koja inače koketira s korupcijom, uživa u trošenju državnog novca, zavlači ruke u javne financije, otima se za povlastice - ali će pritom govoriti i o vlastitom interesu. S jedne strane, borit će se za principe, a s druge, za vlastiti džep.

Na kušnji će biti brojni saborski populisti, poput Karoline Vidović Krišto, zatim nacionalistička desnica, svakako uvijek glasni Mostovci, potom socijaldemokrati svih stranačkih boja koji se međusobno natječu u socijalnoj osjetljivosti i brizi za građane. A na svoje će doći i čelnica Radničke fronte Katarina Peović.

Oporba ne može izgubiti

Tko zna, možda se ukaže i neki amandman na zakon kojim će od povećanja biti izuzeti saborski zastupnici. A možda će svizac zamotati čokoladu.

Kako god bilo, oporba nema što izgubiti. Može samo dobiti.

Većina će ionako izglasati izmjene zakona i dati Plenkoviću, ministrima (koji su permanentne mušterije Uskoka) i zastupnicima veće plaće, ali oporba svejedno ima mogućnost još malo trenirati kritičnost i pravednost, ima mogućnosti dati javnosti i biračima do znanja da se oni protive većoj plaći, da su vjerni kritici svega što Vlada radi, kao što mogu ritualno i zaplakati ako im nesretni HDZ te plaće ipak izglasa.

Naprosto su nemoćni to zaustaviti.

Slatka klopka

Ovo najavljeno povećanje plaća saborskim zastupnicima, kao i drugim dužnosnicima, svojevrsna je slatka klopka koju je Plenković servirao saborskoj oporbi, a koju će oporba teško izbjeći.

Osim ako, primjerice, oporbeni zastupnici ne osnuju fond u koji će solidarno uplaćivati izglasanu povišicu od tisuću kuna za pomoć onima kojima je to potrebno. Za žrtve potresa, za socijalu, za djecu... Za nacionalni nogometni stadion.

Ali i bez toga, javnost, građani i birači dobit će priliku pratiti je li oporba digla ruku protiv HDZ-a, a time i protiv povećanja vlastitih plaća.

Ionako će ih dobiti. Zahvaljujući Plenkoviću i HDZ-u.  

Idi na 24sata

Komentari 20

  • Dario123455677 29.11.2022.

    hahahahaha.....

  • domačapuca 29.11.2022.

    ..TO bi bio dan..:-/

  • Cipelcug 29.11.2022.

    Ujedinjena oporba će glasati protiv. Ili će možda napustiti sabornicu. Glasali ili ne glasali novac će naravno uzeti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare