Obavijesti

News

Komentari 20

Hoće li oporba dići ruke protiv povećanja vlastitih plaća? Koja će im Plenković i HDZ omogućiti

Hoće li oporba dići ruke protiv povećanja vlastitih plaća? Koja će im Plenković i HDZ omogućiti
1

Vlada upućuje u Hrvatski sabor zakon prema kojem će premijer dobiti povišicu od 1500 kuna, šef države 1800 kuna, a zastupnici oko 1000 kuna. Oporba se može javno usprotiviti. Ionako će većina to izglasati.

VIDEO

Andrej Plenković je svoje rekao.

"Dosta je s tom demagogijom", komentirao je premijer zakonske izmjene kojima se povećavaju plaće državnih službenika i dužnosnika, među ostalima i plaća predsjednika Vlade, predsjednika Republike i predsjednika Sabora, kao i saborskih zastupnika.
"Hoćemo li mi biti predmet kritika, hoće li se naslađivati neki mediji da smo povećali plaću - OK. Ali, to je tako", poručio je Plenković.

No manje je važno što o tome kaže premijer koji će, zajedno sa svojim ministrima, dobiti povišicu od 1500 kuna. Malo je važnije kako će se prema tome, dakle prema HDZ-u i Plenkoviću, postaviti predsjednik Zoran Milanović sa svojih 1800 kuna povišice.

Koji je u tišini podnio nabavku novog audija za premijera i predsjednika.

Test kritičnosti

Najvažnije je, međutim, što će reći saborski zastupnici, naročito oni iz opozicije. Ovo će biti veliki test za njihovu kritičnost prema Plenkoviću i Vladi.

Hoće li glasati protiv Vladina prijedloga, a time i protiv sebe? Ili će progutati gorku (ili slatku?) pilulu i dići ruke za vlastito povećanje plaće? Ipak se radi o tisuću kuna...

Plenković je u zadnje vrijeme šakom i kapom dijelio novčane darove mnogima, pa će sada i saborskim oporbenjacima. Hoće li mu oni na tome biti zahvalni ili će ipak ugristi ruku koja će ih nahraniti?

Veliki je to politički test i osobna kušnja. 

Politička elita

Plenković je već optužio "neke medije" da će se "naslađivati" zbog toga što su si političari opet povećali plaće, dok obični građani grcaju u inflaciji i s primanjima koja sve teže prate povećanje troškove života. Ali nije spomenuo oporbu.

Oporba će imati priliku kritizirati Vladino povećanje plaća političkoj eliti -  koja inače koketira s korupcijom, uživa u trošenju državnog novca, zavlači ruke u javne financije, otima se za povlastice - ali će pritom govoriti i o vlastitom interesu. S jedne strane, borit će se za principe, a s druge, za vlastiti džep.

Na kušnji će biti brojni saborski populisti, poput Karoline Vidović Krišto, zatim nacionalistička desnica, svakako uvijek glasni Mostovci, potom socijaldemokrati svih stranačkih boja koji se međusobno natječu u socijalnoj osjetljivosti i brizi za građane. A na svoje će doći i čelnica Radničke fronte Katarina Peović.

Oporba ne može izgubiti

Tko zna, možda se ukaže i neki amandman na zakon kojim će od povećanja biti izuzeti saborski zastupnici. A možda će svizac zamotati čokoladu.

Kako god bilo, oporba nema što izgubiti. Može samo dobiti.

Većina će ionako izglasati izmjene zakona i dati Plenkoviću, ministrima (koji su permanentne mušterije Uskoka) i zastupnicima veće plaće, ali oporba svejedno ima mogućnost još malo trenirati kritičnost i pravednost, ima mogućnosti dati javnosti i biračima do znanja da se oni protive većoj plaći, da su vjerni kritici svega što Vlada radi, kao što mogu ritualno i zaplakati ako im nesretni HDZ te plaće ipak izglasa.

Naprosto su nemoćni to zaustaviti.

Slatka klopka

Ovo najavljeno povećanje plaća saborskim zastupnicima, kao i drugim dužnosnicima, svojevrsna je slatka klopka koju je Plenković servirao saborskoj oporbi, a koju će oporba teško izbjeći.

Osim ako, primjerice, oporbeni zastupnici ne osnuju fond u koji će solidarno uplaćivati izglasanu povišicu od tisuću kuna za pomoć onima kojima je to potrebno. Za žrtve potresa, za socijalu, za djecu... Za nacionalni nogometni stadion.

Ali i bez toga, javnost, građani i birači dobit će priliku pratiti je li oporba digla ruku protiv HDZ-a, a time i protiv povećanja vlastitih plaća.

Ionako će ih dobiti. Zahvaljujući Plenkoviću i HDZ-u.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u