To je to što me zanima!

Horvat u Petrinji: Jednostavnija dokumentacija za obnovu bi trebala ubrzati cijeli proces

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat održati će uvodno izlaganje pod nazivom "Izazovi u provedbi obnove nakon potresa"
Vidi originalni članak

Dane potresnog inženjerstva na temu "Kvaliteta projektne dokumentacije - ključ uspješne obnove" otvorio je ministar graditeljstva Darko Horvat koji je održao uvodno izlaganje pod nazivom "Izazovi u provedbi obnove nakon potresa".

PRATITE UŽIVO: Izjave ministra Darka Horvata

Po pitanju obnove na Baniji ministar je istaknuo kako je pojednostavljena dokumentacija za obnovu što bi cijeli proces trebalo dodatno ubrzati.

Osim toga, javna nabava svedena je na svega pet tjedana. Istaknuo je i podzakonski akt koji ističe radi struka, a ne politika. 

- U ovom trenutku podzakonski akt je u zadnjoj fazi izrade. To je taj takozvani tehnički propis koji će definirati stupanj tehničke obnove i onog javnog i onog privatnog - rekao je Horvat.

'POŽURITE SE' Horvat komentirao Bozanićevu poruku o obnovi: Struka mora reći što i kako, njihova je zadnja

- Pripremi period trajao je možda malo duže, ali nemojmo raditi pritisak na struci da se naprave kvalitetni projekti - rekao je Horvat.

Osvrnuo se i na priče da se ne slučaju savjeti arhitekata po pitanju obnove potresno pogođenog područja.

- Nama je stručni savjet u potpunosti opravdao svoje postojanje i moja koordinacija užeg dijela tog stručnog savjeta identificirala je određene probleme na jednom od timskih rješenja. Zaključkom se ta rješenja dorađuju - rekao je Horvat te dodaje da se nada ubrzo formiranoj dokumentaciji.

KRITIKA SPOROSTI VLADE Bozanić birokratima: 'Ne kočite obnovu'. Pojavili su se i novi problemi oko jednog tipa kuća

- Arhitekti imaju pravo reći svoje, a kasnije građevinari svoje. Ni jedan dokument prema Vladi i Saboru nije upućen iz mog ministarstva koje koordinira ovaj proces obnove, a da nije bila kontaktirana struka i usvojene gotovo sve njihove kritike - rekao je Horvat.

-Želimo dobiti jedno urbano područje koje će biti rađeno i građeno po svim pravilima struke - rekao je.

Na pitanje kada će početi obnova ministar je bio direktan i pojasnio da je obnova već počela.

- Ja vam opet ponavljam u ovom trenutku u procesu javne nabave je preko 420 objekata koji ulaze u konstrukcijsku obnovu - nastavlja ministar.

Što se tiče građevina sa crvenim oznakama objasnio je da se neke od njih uopće neće ni obnavljati te istaknuo da su na području Zagreba uklonili 26 takvih objekata, a još je ostalo oko sto. 

 

 

Idi na 24sata

Komentari 18

  • POTPEC 29.12.2021.

    Prije ko zna koliko godina kradezeova vlada je dobila eure za uređivanje zemljišnik knjiga, katastre, kao i vlasništvo kako građevinskih nekretnina tako i poljoprivrednih zemljišta.   i šta su napravili ?????   NIŠTA..  po običaju.  A sve je to u par godina moglo biti sređeno, a samim tim i uveden porez na nekretnine.   ALI kad bi se sve to sredilo na vidilo bi izašla sva njihova imovina i bahatost...

  • Dalibor0704 28.12.2021.

    Umjesto 47 sada ćete morati popuniti samo 46 formulara, u 7 primjeraka svaki.

  • čojek 28.12.2021.

    Obnova je još malo i gotova! Odlično grade, nove kuće su super! Svaka čast ovoj vladi, treba ih ponovno izabrati!

Komentiraj...
Vidi sve komentare