News

Komentari 18

Horvat u Petrinji: Jednostavnija dokumentacija za obnovu bi trebala ubrzati cijeli proces

Horvat u Petrinji: Jednostavnija dokumentacija za obnovu bi trebala ubrzati cijeli proces

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat održati će uvodno izlaganje pod nazivom "Izazovi u provedbi obnove nakon potresa"

Dane potresnog inženjerstva na temu "Kvaliteta projektne dokumentacije - ključ uspješne obnove" otvorio je ministar graditeljstva Darko Horvat koji je održao uvodno izlaganje pod nazivom "Izazovi u provedbi obnove nakon potresa".

PRATITE UŽIVO: Izjave ministra Darka Horvata

Po pitanju obnove na Baniji ministar je istaknuo kako je pojednostavljena dokumentacija za obnovu što bi cijeli proces trebalo dodatno ubrzati.

Osim toga, javna nabava svedena je na svega pet tjedana. Istaknuo je i podzakonski akt koji ističe radi struka, a ne politika. 

- U ovom trenutku podzakonski akt je u zadnjoj fazi izrade. To je taj takozvani tehnički propis koji će definirati stupanj tehničke obnove i onog javnog i onog privatnog - rekao je Horvat.

- Pripremi period trajao je možda malo duže, ali nemojmo raditi pritisak na struci da se naprave kvalitetni projekti - rekao je Horvat.

Osvrnuo se i na priče da se ne slučaju savjeti arhitekata po pitanju obnove potresno pogođenog područja.

- Nama je stručni savjet u potpunosti opravdao svoje postojanje i moja koordinacija užeg dijela tog stručnog savjeta identificirala je određene probleme na jednom od timskih rješenja. Zaključkom se ta rješenja dorađuju - rekao je Horvat te dodaje da se nada ubrzo formiranoj dokumentaciji.

- Arhitekti imaju pravo reći svoje, a kasnije građevinari svoje. Ni jedan dokument prema Vladi i Saboru nije upućen iz mog ministarstva koje koordinira ovaj proces obnove, a da nije bila kontaktirana struka i usvojene gotovo sve njihove kritike - rekao je Horvat.

-Želimo dobiti jedno urbano područje koje će biti rađeno i građeno po svim pravilima struke - rekao je.

Na pitanje kada će početi obnova ministar je bio direktan i pojasnio da je obnova već počela.

- Ja vam opet ponavljam u ovom trenutku u procesu javne nabave je preko 420 objekata koji ulaze u konstrukcijsku obnovu - nastavlja ministar.

Što se tiče građevina sa crvenim oznakama objasnio je da se neke od njih uopće neće ni obnavljati te istaknuo da su na području Zagreba uklonili 26 takvih objekata, a još je ostalo oko sto. 

 

 

Najčitaniji članci