News

Komentari 18

Bozanić birokratima: 'Ne kočite obnovu'. Pojavili su se i novi problemi oko jednog tipa kuća

Bozanić birokratima: 'Ne kočite obnovu'. Pojavili su se i novi problemi oko jednog tipa kuća

Od razornog potresa na Banovini je prošla godinu dana, a od zagrebačkog 21 mjesec. Ministarstvo iznimno sporo donosi odluke kojim se ostvaruje pravo na obnovu

Nemojmo usporavati obnovu zbog bespotrebne administracije, zbog administracije koja samo postavlja kočnice. Požurimo. Potrebno je zajedništvo koje traži obnova. Zajedništvo i brzina. Požurimo svi zajedno da sutra ne bi bilo kasno.

Poručio je to zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić u božićnoj propovijedi. Misu je održao u zagrebačkom Čučerju, naselju koje je potres prije 21 mjesec ponajviše oštetio i dio stanovnika još mora biti u kontejnerima.

Bozanićeva kritika je išla i na račun petrinjskog potresa gdje također obnova ide sporo, ali je barem dosad obnovljeno više od 1100 lakše oštećenih kuća. Država nije izgradila niti jednu novu ni na Banovini ni u Zagrebu. Nije još započela konstrukcijska obnova niti jedne privatne zgrade i/ili kuće u režiji države.

Na misi je kao predstavnik Vlade bio upravo ministar graditeljstva Darko Horvat, a novinarima je rekao da on čeka struku.

- Vapaj s oltara 'požurite se' je vapaj s kojim ja kao ministar svaku večer liježem i budim se svako jutro - rekao je Horvat, a onda dao nimalo utješnu poruku.

- Pred projektantima je vrlo zahtjevan posao i tako dugo dok struka ne kaže što i kako, dakle dok ne vele svoju zadnju riječ, ona prava, kako neki vole reći 'masovna obnova', neće ni početi - poručio je Horvat, a prenio N1.

Novi problemi 

Od razornog potresa na Banovini je prošla godinu dana, a od zagrebačkog 21 mjesec. Ministarstvo iznimno sporo donosi odluke kojim se ostvaruje pravo na obnovu. Vlada će izgubiti i većinu novca od 5,1 milijardi kuna koje nam je dala EU za pomoć za obnovu javnih zgrada i infrastrukture.

A tu su i novi problemi. Središnji državni ured za obnovu je nedavno predstavio dva tipa zamjenskih kuća, urbanu i tradicionalnu. I taman što je završio natječaj za prvih 30 urbanih kuća, iz tog Ureda su nam potvrdili da privremeno obustavljaju natječaje za taj tip. Razlog? Projekt je doniran, a Arhitektonski fakultet i građevinari su iznijeli zamjerke.

U uredu su nam potvrdili da su dobili četiri ponude za tih prvih 30 kuća, te da će se one početi graditi sredinom siječnja. Novih natječaja za njih neće biti dok se ne vide prijedlozi fakulteta. Ali već su raspisani natječaji za 30 kuća iz drugog, tradicionalnog tipa. Natječaji za dodatnih 90 tradicionalnih kuća će biti raspisani ovaj tjedan. Inače, na Banovini treba izgraditi oko 1000 novih kuća.

Najčitaniji članci