To je to što me zanima!

HRejting: HDZ i dalje vodeći, na drugom mjestu 'neodlučni', a prag bi prešli SDP, Možemo i DP

Istraživanje HRejting obuhvaća 1100 ispitanika, najveća moguća pogreška je +/- 3,54%, uz razinu pouzdanosti od 95%
Vidi originalni članak

S početkom nove saborske sezone, HRT je proveo svoj HRejting, istraživanje popularnosti političkih stranaka, u periodu od 14. do 18. rujna. Obuhvaćeno je 1100 ispitanika, najveća moguća pogreška je +/- 3,54%, uz razinu pouzdanosti od 95%.

Početkom rujna i službeno smo ušli u izbornu godinu. 

OSAM IZBORNIH JEDINICA Oporba: ‘Kako je moguće da demokratska država nema riješene popise birača?’

- Iako službeni datum raspuštanja Sabora, a time i parlamentarnih izbora još nitko, osim možda HDZ-a ne zna, u neslužbenoj su kampanji - svi. Više ili manje uspješno. Ako se kao mjerilo uzme naša anketa, više je uspješno samo pet stranaka, a manje ili neuspješno njih čak 14- rekla je Tatjana Munižaba predstavljajući rezultate istraživanja.

Na vrhu liste prvih pet koje bi, da su izbori ovu nedjelju, zadržale parlamentarni status je HDZ koji zaokružuje oko četvrtinu ispitanika (25,6%). Druga politička snaga ili 'neodlučni', sa 16.5 %, vjerojatno su svima najpoželjniji koalicijski partner.

- Jedan posto manje ima SDP (15,6%) , koji bi s Možemo (11,2%), da nije dobio odbijenicu, bio nadomak 27%. U Hrvatskoj, naravno, kao jednoj izbornoj jedinici za koju se zauzima Most koji bi tada imao 8,3% potpore. Peta je i posljednja stranka koja prelazi izborni prag Domovinski pokret koja rujan završava na 7,4%- izvijestila je Munižaba.

'VELIK BROJ POSTIGNUĆA' Plenković: Imamo Vladu koja uspješno radi i nemoćnu oporbu

Preostalih 14 stranaka može se podijeliti u tri skupine: one iznad, oko i ispod 1%.

Skupinu iznad jedan posto predvodi Centar (1,8%). Za razliku od njih, HSS (1,4%), Fokus (1,3%) i HNS (1,2%) bliže su potpori od 1% nego od 2%.

Oko 1% vrte se četiri stranke. Sve parlamentarne ili europarlamentarne - Radnička fronta (1,1%), Ključ Hrvatske (1,1%), IDS (1%), Odlučnost i pravednost (1%).

Manje od 1% ili tek pola posto potpore imaju: Hrvatski suverenisti (0,9%), HSU (0,9%), AP - Akcija za promjene (0,8%), najjači oporbeni saborski klub Socijaldemokrati (0,6%) , HSLS (0,5%) i posljednji Zekanovićev HDS (0,3%).

KOMENTIRA: BORIS RAŠETA Uoči izbora Most je opet vječna djeveruša hrvatske politike

Što se tiče pomaka u popularnosti stranaka ako pogledamo godinu unazad, nema velikih promjena.

- Analiziramo li popularnost samo relevantnih stranaka, odnosno onih pet za koje je svaki naš HRejting pokazao da prelaze izborni prag, većina ih je punih 12 mjeseci u hibernaciji. Samo se kod dviju u odnosu na rujan prošle godine primjećuje malo veći, ali s obzirom na statističku pogrešku ankete - zanemariv pomak. To su SDP i DP. S tim što je kod SDP-a pomak od 1,1% u minus, a kod Domovinskog pokreta 1,6% u plus.

 

Idi na 24sata

Komentari 29

  • Hrvatski_reytant 21.09.2023.

    Gdje je HRejting za kolovoz???

  • Luna777 21.09.2023.

    Hrvatska je u svemu druga najgora zemlja u EU, osim po korupciji i kriminalu, klijentelizmu, kršenju zakona, po tome smo znani kao prvaci, a tu prednjači naša vlast, ministri i HDZ-ovi šerifići, ogrezli u kriminalu i korupciji. U kakvoj mi to državi živimo, u kojoj nam vladaju 26 godina oni kojima je presuđeno da su zločinačka organizacija? Zaista smo mi čudan, mogli bi reći tulav, inertan, indolentan. mazohistički nastrojen narod, kad natrag biramo ovakve dokazane krimose.

  • 21.09.2023.

    Jednostavno bolje niti ne zaslužujemo,sprdaju se s nama za šnitu parizera

Komentiraj...
Vidi sve komentare