To je to što me zanima!

Hrvati osmislili 'korona kartu': Pratite broj i lokacije oboljelih

Ne bave se samo brojem zaraženih, već i izoliranih, sortiranih prema mjestu prebivališta. U obzir uzimaju samo službene i javno dostupne podatke i integriraju ih u softver
Vidi originalni članak

Korona virus neumoljivo se širi Europom i svijetom, broj oboljelih raste iz dana u dan, a da bismo pregled brojčanog stanja imali na jednom mjestu, pobrinuo se GDi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Riječ je o hrvatskoj softverskoj tvrtki koja je kreirala tzv. nadzornu kartu Hrvatske, ali i geokarte susjednih država. Ne bave se samo brojem zaraženih, već i izoliranih, sortiranih prema mjestu prebivališta. U obzir uzimaju samo službene i javno dostupne podatke. Sve su uključili u svoj softver koji olakšava stvari krajnjem korisniku, a ona je odsad dostupna i na hrvatskoj verziji portala.

- U doba korona virusa zanima nas gdje su bolnice, karantene, ljudi u samoizolaciji, gdje su oboljeli, jesu li kod kuće, gdje rade, gdje stanuju. Bitno je znati gdje je kritična infrastruktura ili gdje su prometnice, mjesta javnih okupljanja. Kako bismo dobili pravi alat, sve te informacije razdvajamo po slojevima pa potom slažemo poput sendviča. Kada ih povežemo i integriramo, dobivamo informacijska rješenja i upravo to je ono čime se mi bavimo - ističe Andrej Lončarić, član Uprave GDi-ja, prenosi Večernji list.

INFOGRAFIKA KORONE Video koji govori sve: Jedna osoba začas zarazi čak 38 ljudi

Posebno je u toj priči važna lokacija.

- Ako nemamo prostorne komponente, gubimo puno informacija i samim tim nemamo pravu sliku te, ono što je najvažnije, uvid u situaciju. Da bi nadzorne ploče bile korisnije, valja imati i prave podatke, Što je više podataka koji se mogu integrirati, jasnija je slika stanja na terenu i ljudima je tada razumljivije s čim se moraju nositi, ali i kako to činiti. 

SANDRA PERKOVIĆ: 'Uz pandemiju korone i potres stvarno je nebitno kad su Igre!'

Ista karta postoji i za Sloveniju, Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru, Italiju, Austriju, Srbiju, Mađarsku te BiH. Ovisno koji su podaci dostupni, takve su i razlike između karata. Onima koji donose odluke, najvažniji je realni prikaz okruženja i, slijedom toga, jača njihovu učinkovitost i donošenja odluka.

Korona kartu Hrvatske možete pratiti OVDJE.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • Cafa 27.03.2020.

    Karta je bezveze, na mobitelu neupotrebljiva, sadrži podatke koje ionako pročitaš u novinama. Ne vjerujem da ću ikad tamo otići po informacije. Ali cilj je postignut, dobar promo. Treba se znati pojaviti u novinama.

  • PetarPavlić 24.03.2020.

    Lokacija je najvažnija - a nje nema - svaki zaražena osoba ima lokaciju no ista se javno ne prikazuje zbog privatnost dostojanstva kao i zaštite identiteta - tako da se ostalima na neki način pravi šteta - nadam se da bar stožer ima te podatke i da grafički na karti prati sve kontakte - prvi je nulti pacijent od kojeg se šire razgranate grane - no logički je da tih nultih pacijenata ima i više - i ukratko ako se tako dalje nastavi loše nam se piše Ministar zdravlja ipak ulijeva povjerenje - a efikasnost svih poduzetih mjera pokazat će vrijeme

  • Zadar ! 24.03.2020.

    Jos da su se bar potrudili malo oko ove skole za djecu ....

Komentiraj...
Vidi sve komentare