To je to što me zanima!

Hrvatska protjeruje 24 ljudi iz ruskog veleposlanstva, uručila i prosvjednu notu: Prekinite rat

Ruskoj strani ponovljen je poziv na hitan prekid vojnih aktivnosti i povlačenje ruskih postrojbi s cijelog teritorija Ukrajine, te hitno osiguravanje evakuacijskih puteva i dostave humanitarne pomoći
Vidi originalni članak

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pozvalo je ruskog veleposlanika Andreja Nesterenka na razgovor i uručilo mu prosvjednu notu zbog invazije na Ukrajinu 46 dana nakon početka rata.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Također, Hrvatska je protjerala 18 ruskih diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja sukladno Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima.

"Danas, 11. travnja 2022. u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pozvan je veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj kako bi se ruskoj strani i ovim putem izrazila najoštrija osuda brutalne agresije na Ukrajinu i brojnih počinjenih zločina", izvijestili su iz MVEP-a.

PORUKA IZ LUKSEMBURGA Grlić Radman: Istražite zločine

"Ruskoj strani ponovljen je poziv na hitan prekid vojnih aktivnosti i povlačenje ruskih postrojbi s cijelog teritorija Ukrajine, te hitno osiguravanje evakuacijskih puteva stanovništva i dostave humanitarne pomoći. Naglašeno je očekivanje Republike Hrvatske da odgovorni za zločine budu privedeni pravdi."

Šef diplomacije Gordan Grlić Radman u ponedjeljak je u Luksemburgu na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Europske unije. Prije njega istaknuo je kako su "potrebne odgovarajuće istrage ratnih zločina i odgovorni za to moraju odgovarati".

ŽARIŠTE NAPADA Rusi su krenuli u novu ofenzivu na istoku Ukrajine: 'Ovaj je tjedan ključan za tijek rata'

Hrvatska je jedna od posljednjih zemalja Europske unije koja se odlučila na takav potez. Od početka agresije 24. veljače više od 370 zaposlenik u veleposlanstvima Ruske Federacije proglašene su personom non grata, a više od polovice njih protjerane su nakon otkrivanja zločina u Buči. Mađarska i Cipar zasad su po tom pitanju ostali suzdržani.

Podsjetimo, Rusija je 3. ožujka pokušala uručiti prosvjednu notu hrvatskom vojnom atašeu brigadiru Željku Akrapu zbog tvrdeći kako je "samo tjedan prije u Ukrajinu stiglo 200 hrvatskih plaćenika". Akrap je taj dokument odbio i objasnio Rusima da MORH ni bilo koja druga institucija u Hrvatskoj nemaju veze s pojedincima koji se možda nalaze u Ukrajini i o tome nemaju nikakvu informaciju.

>> Stanje u Ukrajini iz minute u minutu pratite ovdje.

Idi na 24sata

Komentari 99

  • svetlana39 12.04.2022.

    Bravo! 👏🏽

  • brane456 11.04.2022.

    oklen pare, govori,sunce li ti žarko❌

  • MilanMacimudan 11.04.2022.

    Hahaaa mali od kuzine naredjuje sta da rade rusi 😂😂

Komentiraj...
Vidi sve komentare