News

Komentari 37

Rusi su krenuli u novu ofenzivu na istoku Ukrajine: 'Ovaj je tjedan ključan za tijek rata'

Rusi su krenuli u novu ofenzivu na istoku Ukrajine: 'Ovaj je tjedan ključan za tijek rata'

Ruske snage, koje nastavljaju s ofenzivom kako bi uspostavile kontrolu nad južnim lučkim gradom Mariupoljom, ključnim ciljem čije bi zauzimanje povezalo područja ruske kontrole na zapadu i istoku

Ukrajinski vojnici odbili su nekoliko ruskih napada na istoku zemlje, žarištu nove ofenzive invazijskih snaga, objavila je u ponedjeljak britanska obavještajna služba, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da će ovaj tjedan biti ključan za tijek rata.

Austrijski kancelar Karl Nehammer planira se u ponedjeljak sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi i pozvati na prekid sukoba. To će biti prvi Putinov susret licem u lice s nekim čelnikom iz Europske unije od početka ruske invazije 24. veljače.

Ruske snage, koje nastavljaju s ofenzivom kako bi uspostavile kontrolu nad južnim lučkim gradom Mariupoljom, ključnim ciljem čije bi zauzimanje povezalo područja ruske kontrole na zapadu i istoku, objavile su da su uništile proturaketni sustav S-300 skriven blizu grada Dnjipra.

Gotovo 4,5 milijuna od otprilike 44 milijuna Ukrajinaca napustilo je svoju domovinu od početka rata, a ukupno je četvrtina raseljena u zemlji u kojoj su gradovi pretvoreni u ruševine, a tisuće ljudi su ubijene ili ranjene - mnogi od njih civili.

Ruske snage odustale su od pokušaja da zauzmu glavni grad Kijev, ali udvostručuju svoje napore na istoku Ukrajine. Britansko ministarstvo obrane priopćilo je da se rusko granatiranje nastavilo u regijama Doneck i Luhansk.

Ukrajinske snage uzvratile su s nekoliko napada i uništile ruske tenkove, vozila i topničku opremu, navode u redovitom obavještajnom biltenu.

U izvješću se dodaje da kontinuirano oslanjanje Rusije na nenavođene bombe znatno povećava rizik od novih civilnih žrtava.

Snažne eksplozije potresle su gradove na jugu i istoku, a sirene za zračne napade oglasile su se diljem Ukrajine u ranim satima u ponedjeljak.

"TO MORA PRESTATI", rekao je predsjednik Zelenskij i nastavio sa svojom neumornom kampanjom za dobivanje međunarodne podrške i okupljanje svojih sunarodnjaka. Upozorio je da će ovaj tjedan biti ključan i napet.

S-300, Su-25

"Ruski vojnici krenut će u još veće operacije na istoku naše države. Možda će upotrijebiti još više projektila protiv nas, još više zračnih bombi, ali mi se pripremamo za njihova djelovanja. Odgovorit ćemo", rekao je u novom video obraćanju. U ponedjeljak bi se trebao videovezom obratiti južnokorejskom parlamentu.

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga objavio je da je vjerojatno da će Rusi pokušati prekinuti opskrbne linije i napadati prometnu infrastrukturu.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su visokoprecizne rakete uništile sjedište ukrajinskog bataljuna Dnjepar u gradu Zvonetski. Ministarstvo tvrdi da su ruske rakete Kalibr uništile četiri lansera S-300 skrivenih u hangaru u predgrađu grada Dnjipra i da je u tom napadu pogođeno je 25 ukrajinskih vojnika.

Reuters nije mogao odmah potvrditi izvješća.

Austrijski kancelar Karl Nehammer rekao je da će se susresti s Putinom u ponedjeljak u Moskvi.

"Mi smo vojno neutralni, ali imamo jasan stav o ruskom agresivnom ratu protiv Ukrajine", napisao je Nehammer na Twitteru. "To mora prestati. Potrebni su humanitarni koridori, prekid vatre i potpuna istraga ratnih zločina", naveo je.

Zelenskij je od početka ruske invazije pozivao zapadne sile da pošalju više vojne pomoći i da kazne Moskvu sa strožim sankcijama poput embarga na ruski izvoz energije.

Zelenskij je rekao da ima povjerenja u svoje naoružane snage, ali "nažalost nemam povjerenja da ćemo dobiti sve što nam treba" od Sjedinjenih Država.

Civilne žrtve

Sve veći broj civilnih žrtava naišao je na široku međunarodnu osudu i nove sankcije.

Ludmila Zabaluk, dužnosnica u selu Dmitriv, sjeverno od Kijeva, rekla je da su deseci tijela civila pronađeni u tom području.

"Bilo je više od 50 mrtvih. Upucali su iz neposredne blizine. Tamo je automobil u kojem je izgorjelo 17-godišnje dijete, ostale su samo kosti. Ženi je razneseno pola glave. Malo dalje, muškarac koji leži u blizini svog automobila, živ je spaljen."

Reuters nije mogao odmah potvrditi izvješća.

Ekonomska šteta

Ruska invazija izazvala je niz financijskih sankcija iz Sjedinjenih Država, Europske unije i Velike Britanije, potaknuvši zapadne tvrtke da prodaju svoju rusku imovinu.

Banka Société Générale objavila je u ponedjeljak da prekida sve aktrivnosti u Rusiji i prodaje svoj većinski paket ruskoj banci Rosbank u koju je ulagala više od 15 godina.

Svjetska banka je u nedjelju prognozirala da će rat uzrokovati kolaps ukrajinske gospodarske proizvodnje za 45 posto ove godine, uz polovicu zatvorenih poduzeća te izvoz žitarica uglavnom prekinut ruskom pomorskom blokadom i razaranjem, zbog čega je gospodarska aktivnost Ukrajine nemoguća u mnogim područjima.

Banka prognozira i da će ruski BDP ove godine pasti za 11,2 posto zbog sankcija sa Zapada.

Najčitaniji članci