To je to što me zanima!

Hrvatski kapetan za 24sata o ratu u Crvenom moru: 'Imaju rakete, samo budalu nije strah'

Nakon niza napada Hutija u Crvenom moru, noćas su SAD i Britanci žestoko udarili na njihove položaje. Prema tom području kreće i Mario Tomas, kapetan broda Jadroplova koji je trenutno u Južnoj Koreji
Vidi originalni članak

Krećemo iz Južne Koreje, preko prolaza gdje je Singapur tu se zaustavimo uzeti gorivo i onda idemo tamo, imamo nekih sedam dana do te zone i onda ćemo to proći, govori za 24sata hrvatski kapetan Mario Tomas koji bi sa svojom posadom na brodu Jadroplova za nekih mjesec dana trebao proći Crvenim morem, što predstavlja trenutno jedno od najrizičnijih područja u svijetu. 

POGLEDAJTE VIDEO

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Pripreme su bile godinama kroz to područje, zato što je prije toga bilo opasno zbog somalskih pirata. Ovo što se sada događa, to je sasvim nešto novo, teško se boriti protiv toga čovjeku koji je došao kao mi, da vozimo brod. Ne susrećeš baš da ti rakete padaju po brodovima tako često - kaže nam Tomas referirajući se na to da su SAD i Velika Britanija započeli napade na ciljeve povezane s Hutima u Jemenu. Zračni udari britanskih i američkih snaga uslijedili su nakon brojnih napada Hutija u Crvenom moru.

ESKALACIJA NA BLISKOM ISTOKU Huti drže većinu Jemena. Evo tko su oni i zašto napadaju brodove u Crvenom moru?

'Što će on s puškom kraj njihovih raketa'

Tomas kaže da i ako imaju oružanu pratnju, osjećaju nekakvu nesigurnost.

- Oni dođu s kvalitetnim oružjem, ali što će on s tom puškom kraj raketa. Kad imate nešto što ne možete eliminirati, samo budala nema strah. Strah postoji, mislim da se ipak oni baziraju na veće i skuplje brodove. To se sve može promijeniti preko noći - kaže nam Tomas koji teret željeza iz Južne Koreje prevozi u Tursku. 

NOVI UDAR HUTIJA Najveći napad u Crvenom moru dosad, britanski razarač na meti: 'Snosit će posljedice...'

Melvan: Pomorci imaju pravo iskrcati se s broda, dobivaju duple naknade

Glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan rekao nam je da ovakva situacija nije nikakvo iznenađenje, s obzirom na to da u svijetu postoji bezbroj ratnih zona. 

- Pomorci  u trenutku kada ulaze u ratnu zonu sukladno kolektivnom ugovoru imaju pravo na veću dnevnicu, duplo ih se plaća. Imaju pravo i iskrcati se s broda, kompanija je dužna obavijestiti pomorca da ulazi u ratnu zonu, ali to pravo nitko ne koristi. To pravo ne znam kada je tko iskoristi. Plaćaju se i dodatne oružane pratnje - kaže Melvan koji dodaje da tko zna koliko je naših brodova u nekakvoj ratnoj zoni. 

Dodaje da je odluka o preusmjeravanju na kompaniji, ali isto tako ako se brod preusmjeri gubi se, kako kaže, od tri do četiri tjedna. - To utječe i na cijenu robe - zaključuje Melvan. 

Idi na 24sata

Komentari 34

  • roundtrain 12.01.2024.

    Teoretski, šanse da brod prilikom prolaza kroz Bab el Mandeb pogodi dron ili raketa Hutija su male. Možda 1:1000. Jer, na tisuće brodova svakodnevno.prolazi kroz tjesnac. Znam to vrlo dobro jer sam plovio na brodovima Saudijskog kralja, super tankerima, i stotine smo puta prolazili taj tjesnac. Istina, uz zaštitu saudijske fregate i 4 naoružana vojnika, ex Sasovaca. Svijet ionako ne brinu životi pomoraca nego implikacije zbog mogućeg zatvaranja Bab el Mandeba. Pomorački kruh je najjadnije i najtužnije zanimanje na Kugli Zamaljskoj!!!

  • domba18 12.01.2024.

    Potopit ce ih ameri za pola dana

  • 11draz1 12.01.2024.

    Hahaha nisam znao da postoje hrvatski kapetani …inače ko ni Hrvatska katolička crkva ….hahahah

Komentiraj...
Vidi sve komentare