Obavijesti

News

Komentari 51

Huti drže većinu Jemena. Evo tko su oni i zašto napadaju brodove u Crvenom moru?

Huti drže većinu Jemena. Evo tko su oni i zašto napadaju brodove u Crvenom moru?
6

Huti se, zajedno s Hamasom i Hezbolahom, deklariraju kao dio osovine otpora koju Iran vodi protiv Izraela, SAD-a i šireg Zapada

VIDEO

Zbog napada Huta na teretne brodove na Crvenom moru SAD i Velika Britanija proveli su zračne napade na ciljeve u Jemenu.

Huti su skupina pobunjenika, podupire ih Iran, a kontroliraju velik dio Jemena.

Houthi supporters commemorate ten fighters killed by the U.S. Navy, in Sanaa

Američki predsjednik Joe Biden je kazao da su američka i britanska vojska, uz potporu Australije, Bahreina, Kanade i Nizozemske, rano jutros pokrenule napade.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

napadi na hutije snimke s twit i reutersa 03:19

Na meti su bila logistička čvorišta, sustavi protuzračne obrane i skladišta oružja. Izvijestili su da su pogodili 12 ciljeva.

Zašto napadaju u Crvenom moru?

Huti su počeli napadati nakon početka sukoba Izraela i Hamasa 7. listopada prošle godine. Huti podržavaju Hamas i najavili su kako će gađati brodove koji idu prema Izraelu.

A Houthi fighter stands guard during a ceremony at the end of the training of newly recruited Houthi fighters in Sanaa

U studenom su zaplijenili izraelski teretni brod, a nakon toga su dronovima i balističkim projektilima napali nekoliko komercijalnih brodova. Postali su toliko velika prijetnja da je dobar dio komercijalnih brodova prestao ploviti tim područjem, a to je problematično je 15% globalne pomorske trgovine prolazi kroz Crveno more, koje je Sueskim kanalom povezano sa Sredozemljem i predstavlja najkraću pomorsku rutu između Europe i Azije.

Pojavio se, stoga, strah na međunarodnom tržištu poskupjeti nafta.

Tko su uopće Huti?

Huti su naoružana skupina, pripadaju šijitskoj muslimanskoj manjini. Ime su dobili po osnivaču Husseinu al Houthiju. Osnovani su 90-ih godina prošlog stoljeća u svrhu borbe protiv korupcije tadašnjeg predsjednika Alija Abdullaha Saleha, piše BBC.

Saleh se 2003. pokušao rješiti Huta, ali nije uspio. Oni od 2014. vode građanski rat protiv vlade koju podupiru Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

A newly recruited Houthi fighter looks on during a ceremony at the end of his training in Sanaa

Huti se, zajedno s Hamasom i Hezbolahom, deklariraju kao dio osovine otpora koju Iran vodi protiv Izraela, SAD-a i šireg Zapada. 

Tko ih podržava?

Uzor im je Hezbolah u Libanonu. Oni im od 2014. pružaju podršku i obuku, a saveznik im je i Iran. Postoje određene sumnje da Iran Hutima daje oružje, ali i obavještajne informacije.

- Znamo da je Iran uključen u planiranje operacija protiv komercijalnih brodova u Crvenom moru. To je u skladu s dugoročnom materijalnom potporom Irana i ohrabrivanjem destabilizirajućih akcija Hutija u regiji - rekla je Adrienne Watson, glasnogovornica Bijele kuće za nacionalnu sigurnost.

FILE PHOTO: The Galaxy Leader cargo ship is escorted by Houthi boats in the Red Sea

Iran sve negira jer, u slučaju da jesu Hute opskrbili oružjem, to bi značilo da su prekršili UN-ov embargo na oružje.

Koji dio Jemena je pod Hutima?

Jemenom vlada predsjedničko vijeće na koje je predsjednik Abdrabbuh Mansour Hadi prenio svoje ovlasti u travnju 2022. Sjedište vlade je, pak, u Rijadu u Saudijskoj Arabiji kamo je Hadi pobjegao 2015. godine.

Većina jemenskog stanovništva živi u područjima pod kontrolom Hutija. Osim Sane i sjevera Jemena, Hutiji kontroliraju i obalu Crvenog mora.

Newly recruited Houthi fighters hold up firearms during a ceremony at the end of their training in Sanaa

Vijeće sigurnosti UN-a navodi da su Huti do 2010. imali između 100.000 i 120.000 sljedbenika koje čine naoružani vojnici i nenaoružani pristaše.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...