To je to što me zanima!

HSP AS će podnijeti prijavu protiv Vujčića i Rohatinskog

Navode da su oni svojim nečinjenjem doveli do situacije da je 60.000 građana oštećeno kreditima u švicarskim francima. Podupiru i subotnji prosvjed u Zagrebu
Vidi originalni članak

HSP AS će Državnom odvjetništvu do kraja ovog ili najkasnije početkom idućeg tjedna podnijeti kaznenu prijavu protiv bivšeg i aktualnog guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog i Borisa Vujčića

Navode da su oni svojim nečinjenjem doveli do situacije da je 60.000 građana oštećeno kreditima u švicarskim francima. Podupiru i subotnji prosvjed u Zagrebu Udruge Franak i pozivaju sve građane da mu se pridruže.

- HNB nije djelovao sukladno svojim ovlastima, jer da jest, mogao je spriječiti plasiranje kredita u francima. Da je HNB želio, mogao je poduzeti niz mjera. U Hrvatskoj se mora krenuti s odgovornošću. Guverner nije tu da samo upozorava, a kasnije pere ruke kao Poncije Pilat već je tu da spriječi potencijalno opasne situacije - rekao je predsjednik HSP AS Ivan Tepeš. 

Njegov zamjenik Rudolf Dvorski naveo je da je glavni problem valutna klauzula s kojom se Hrvatska odrekla svog monetarnog suvereniteta. 

- HNB nije i ne smije biti pasivni promatrač svega što se događa kao što je to bilo do sada. Dopuštanje valutne klauzule u švicarcima je krajnje špekulativan i protuzakonit čin, posebice jer ti švicarski franci nikada nisu ušli u Hrvatsku, ti krediti nisu imali pokriće u francima, znači bili su u kunama, a danas građani ispaštaju zbog nemara vlada i HNB-a – ustvrdio je. 

Dvorski je podsjetio da je prema Kaznenom zakonu nečinjenje kazneno djelo koje se može kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina, a u slučaju da je tim nečinjenjem počinjena znatna šteta kazna zatvora raste na razdoblje od jedne do deset godina.

- Umjesto da banke budu pokretač razvoja i generator gospodarskog oporavka banke su danas isključivo grobari hrvatske budućnosti. Vjerujemo da postoji osnovana sumnja da su ostvarena sva obilježja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti pa predlažemo DORH-u da pokrene kazneni postupak protiv dva čelna čovjeka HNB-a – zaključio je Dvorski. 


Idi na 24sata

Komentari 18

  • pčela 22.04.2015.

    Sumnjive pretvorbe,privatizacije,krediti....Samo podižite optužbe protiv odgovornih,neka će sigurno upaliti.

  • Mladen Kozic 22.04.2015.

    Svako je kovač svoje sudbine ,zašto nisu digli u eurima jer za njih nisu imali uvjete ali za Švicarce jesu ,a tečaj švicarskog franka nije digla Hrvatska narodna banka nego Švicarska narodna banka bolje reći Švicarski parlament ako to nekome nije jasno neka ide ponovo u školu

  • jožek2 22.04.2015.

    Pa tko je taj hsp as, nikad čuo i oni će podnjet prijavu protiv Rohatinskog i Vujčića , pa koga su ta dvojica tjerala da dižu kredite u švicarcima , ma baš svašta, jeli to neki predizborni pokušaj da uhvati ta strančica koji glas, jer njihov domet je 0, 2 % glasova.

Komentiraj...
Vidi sve komentare