Obavijesti

News

Komentari 18

HSP AS će podnijeti prijavu protiv Vujčića i Rohatinskog

HSP AS će podnijeti prijavu protiv Vujčića i Rohatinskog
2

Navode da su oni svojim nečinjenjem doveli do situacije da je 60.000 građana oštećeno kreditima u švicarskim francima. Podupiru i subotnji prosvjed u Zagrebu

VIDEO

HSP AS će Državnom odvjetništvu do kraja ovog ili najkasnije početkom idućeg tjedna podnijeti kaznenu prijavu protiv bivšeg i aktualnog guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog i Borisa Vujčića

Navode da su oni svojim nečinjenjem doveli do situacije da je 60.000 građana oštećeno kreditima u švicarskim francima. Podupiru i subotnji prosvjed u Zagrebu Udruge Franak i pozivaju sve građane da mu se pridruže.

- HNB nije djelovao sukladno svojim ovlastima, jer da jest, mogao je spriječiti plasiranje kredita u francima. Da je HNB želio, mogao je poduzeti niz mjera. U Hrvatskoj se mora krenuti s odgovornošću. Guverner nije tu da samo upozorava, a kasnije pere ruke kao Poncije Pilat već je tu da spriječi potencijalno opasne situacije - rekao je predsjednik HSP AS Ivan Tepeš. 

Njegov zamjenik Rudolf Dvorski naveo je da je glavni problem valutna klauzula s kojom se Hrvatska odrekla svog monetarnog suvereniteta. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- HNB nije i ne smije biti pasivni promatrač svega što se događa kao što je to bilo do sada. Dopuštanje valutne klauzule u švicarcima je krajnje špekulativan i protuzakonit čin, posebice jer ti švicarski franci nikada nisu ušli u Hrvatsku, ti krediti nisu imali pokriće u francima, znači bili su u kunama, a danas građani ispaštaju zbog nemara vlada i HNB-a – ustvrdio je. 

Dvorski je podsjetio da je prema Kaznenom zakonu nečinjenje kazneno djelo koje se može kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina, a u slučaju da je tim nečinjenjem počinjena znatna šteta kazna zatvora raste na razdoblje od jedne do deset godina.

- Umjesto da banke budu pokretač razvoja i generator gospodarskog oporavka banke su danas isključivo grobari hrvatske budućnosti. Vjerujemo da postoji osnovana sumnja da su ostvarena sva obilježja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti pa predlažemo DORH-u da pokrene kazneni postupak protiv dva čelna čovjeka HNB-a – zaključio je Dvorski. 


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!