To je to što me zanima!

HUP 'oprao' Vladu: Neke mjere guraju nas još dublje pod vodu

HUP smatra da je suradnja s Milanovićevom Vladom 'nedovoljna i nedostatna' te da samo dijalog i bolja suradnja može dovesti do boljih mjera za izvlačenje iz krize
Vidi originalni članak

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) izdala je priopćenje u kojem se dosta oštro obrušava na Vladu. 

Među ostalim, HUP tvrdi da i dalje nema stvarnih i temeljnih reformi, i da sve što je do sada neće nas izvući iz krize. HUP čak smatra da će nas neke vladine mjere još dublje gurnuti pod vodu. 

Neusklađenost Vlade i lokalnih vlasti

'Ono što posebno zabrinjava je sve veća neusklađenost Vladinih mjera s jedne te mjera i aktivnosti lokalnih vlasti i poteza javnih poduzeća s druge strane, što sve skupa dodatno otežava rad poduzetnicima. U trenutku kada država smanjenjem doprinosa i nekih parafiskalnih nameta pokušava smanjiti ukupno opterećenje na gospodarstvo, lokalna vlast u Zagrebu, na primjer, odlučila je uz ostalo povećati iznos prijevoza za zaposlene. Samo tom mjerom zagrebačkim su poduzetnicima obveze povećane za čak 309 milijuna kuna godišnje', kažu u HUP-u. 

U HUP-u navode kako sve do sada učinjeno nije i neće biti dovoljno za poticanje gospodarskog rasta, te poboljšanje investicijske i poduzetničke klime. ' Upravo suprotno, neke donesene mjere djeluju protiv investicijske klime i rasta gospodarstva, poput mjera kojima se dodatno oporezuje i povećava cijena kapitala, te se istovremeno njihovim retroaktivnim djelovanjem stvara dodatni rizik i pravna nesigurnost', stoji u priopćenju. 

Rad i kapital su preopterećeni

HUP navodi kako su rad i kapital u Hrvatskoj preopterećeni, radno zakonodavstvo je loše i ograničavajuće, obrazovni sustav nije usklađen s potrebama tržišta rada, pravosudni sustav je spor i neučinkovit, državna, lokalna i regionalna administracija je teško prohodna i neučinkovita. HUP navodi kako su to sve ozbiljni problemi koje do sada poduzete mjere sigurno neće riješiti.

U priopćenju HUP zaključuje kako je dosadašnja suradnja s Vladom Zorana Milanovića 'nedovoljna i nedostatna' te kako samo dijalog i bolja suradnja socijalnih partnera može dovesti do boljih i učinkovitijih mjera za izvlačenje iz krize.

Idi na 24sata

Komentari 23

  • diba_1 12.03.2012.

    hup smatra da je suradnja s milanovićevom vladom 'nedovoljna i nedostatna, ovi iz hupa se najbolje čude, gdje ste vidjeli ( da vuk ovci pomaže) osim da je pojede., kako kaže gospođa rudan.

  • marnik954 12.03.2012.

    Gospodo iz HUP-a i vrapci na grani znaju da izlazak iz krize vodi samo kroz rast gospodarstva. Vlada Vam je dala puno popusta, dok je rad i radnik ostao i dalje zapostavljen u svim spektrima života. Pametni poslodavci ako žele rast produktivnosti i kapitala moraju znati da trebaju imati i zadovoljnog- dobro plaćenog radnika.Točka!..

  • Papi_1 12.03.2012.

    pa normalno da propadamo, samo su povecali poreze, nista konkretno nisu napravili samo imamo veca davanja na grbaci! Ja sam mali obrtnik, jedva krpam kraj sa krajem i eto dobila sam novu stavku za platiti. Zove se POREZ I PRIREZ NA POREZ i ko je tu lud!

Komentiraj...
Vidi sve komentare