To je to što me zanima!

Idila u Kuterevu: Medvjedi jure van čim se pojavi zubato sunce

Tmurno vrijeme, temperatura tek oko ništice, a u zraku pokoja pahulja, dovoljni su da Mlada Gora izludi od dosade. Nije dovoljno hladno da zaspi, a ni dovoljno vedro za ljenčarenje na suncu...
Vidi originalni članak

Tmurno vrijeme, temperatura tek oko ništice, a u zraku pokoja pahulja, dovoljni su da Mlada Gora izludi od dosade. Nije dovoljno hladno da zaspi, a ni dovoljno vedro za ljenčarenje na suncu.

POGLEDAJTE LIVE VIDEO

Zbog toga se poput rakete zalijeće na drvo. Spretna i mlada, na vrhu je za nekoliko sekundi. U utočištu za medvjede u Kuterevu, na ličkim obroncima Velebita, dane provodi s još osam medvjeda.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Najmlađi medvjed, Marko Kralj, star je šest godina, a najstarija Mirna ima 33. Mlađi su medvjedi u utočište stigli nakon što su ih ljudi našli u šumi kao siročiće.

Starije su uhvatili dok su se približavali naseljenim područjima u potrazi za hranom ili su bili ozlijeđeni i nesposobni za preživljavanje u divljini. Dva su medvjeda stigla iz zooloških vrteva u Splitu i Zagrebu jer za njih više nije bilo mjesta.

- Samo tri mlada medvjeda miruju već nekoliko tjedana. Nije to pravo spavanje jer su oni uvjek na oprezu od ljudi. Stariji medvjedi su još aktivniji i tek se malo pritaje u jazbinama, a zapravo žive za pojavom zubatog sunca, kojem se vole izložiti. Na taj način griju kosti i obnavljaju kalcij - rekao je Ivan Crnković Pavenka, voditelj velebitskog utočišta. Dodao je da medvjedi trajno ostaju ondje.

Idi na 24sata

Komentari 31

  • zvjezdana pikl_1 21.01.2017.

    Lijepo ih vidjeti na snjegu ali i opčenito.Koliko god po šumama opasni ali su dio nas a mi dio prirode.

  • Old Kresoje 21.01.2017.

    Ne može spavati jer nije dovoljno hladno, a temp su - 15-20. Treba ga onda staviti u škrinju za zamrzavanje.

  • 20.01.2017.

    ne može spavat

Komentiraj...
Vidi sve komentare