Obavijesti

News

Komentari 31

Idila u Kuterevu: Medvjedi jure van čim se pojavi zubato sunce

Idila u Kuterevu: Medvjedi jure van čim se pojavi zubato sunce
5

Tmurno vrijeme, temperatura tek oko ništice, a u zraku pokoja pahulja, dovoljni su da Mlada Gora izludi od dosade. Nije dovoljno hladno da zaspi, a ni dovoljno vedro za ljenčarenje na suncu...

Tmurno vrijeme, temperatura tek oko ništice, a u zraku pokoja pahulja, dovoljni su da Mlada Gora izludi od dosade. Nije dovoljno hladno da zaspi, a ni dovoljno vedro za ljenčarenje na suncu.

POGLEDAJTE LIVE VIDEO

Ma kakav zimski san! Medvjedi u Kuterevu valjaju se i uživaju u snijegu. Tagiraj prijatelja koji gušta u zimskim radostima kao ovi medvjedići 🐻

Posted by 24sata on Friday, January 20, 2017

Zbog toga se poput rakete zalijeće na drvo. Spretna i mlada, na vrhu je za nekoliko sekundi. U utočištu za medvjede u Kuterevu, na ličkim obroncima Velebita, dane provodi s još osam medvjeda.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa ...

Najmlađi medvjed, Marko Kralj, star je šest godina, a najstarija Mirna ima 33. Mlađi su medvjedi u utočište stigli nakon što su ih ljudi našli u šumi kao siročiće.

Starije su uhvatili dok su se približavali naseljenim područjima u potrazi za hranom ili su bili ozlijeđeni i nesposobni za preživljavanje u divljini. Dva su medvjeda stigla iz zooloških vrteva u Splitu i Zagrebu jer za njih više nije bilo mjesta.

- Samo tri mlada medvjeda miruju već nekoliko tjedana. Nije to pravo spavanje jer su oni uvjek na oprezu od ljudi. Stariji medvjedi su još aktivniji i tek se malo pritaje u jazbinama, a zapravo žive za pojavom zubatog sunca, kojem se vole izložiti. Na taj način griju kosti i obnavljaju kalcij - rekao je Ivan Crnković Pavenka, voditelj velebitskog utočišta. Dodao je da medvjedi trajno ostaju ondje.