To je to što me zanima!

Imovinske kartice 2500 sudaca u Hrvatskoj postat će javne?

Državno sudbeno vijeće, koje prikuplja i nadzire imovinske kartice sudaca, morat će u roku osam dana dati na uvid karticu određenog suca. Mnogi se s time ne slažu
Vidi originalni članak

Imovinske kartice oko 2500 hrvatskih sudaca uskoro bi mogle postati javne, piše dnevnik.hr

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić rekao je kako javnost ima pravo uvida u njih, ali je pitanje tehnike. Imovinske kartice sudaca prikuplja i nadzire Državno sudbeno vijeće, a neodgovorne može stegovno kazniti. Svima koji budu htjeli znati što posjeduje određeni sudac ili sutkinja, Državno sudbeno vijeće morat će dati odgovor u roku od osam dana. No suci nisu za njihovu objavu. 

- Postoji druga strana medalje, da to ne bude interes žutila, podizanja naklade, revanširanje sudaca, nešto što nije interes javnosti. I u tom segmentu treba štititi i suce - smatra Ranko Marjan, predsjednik Državnog sudbenog vijeća. 

Slično misle i u Udruzi hrvatskih sudaca te naglašavaju kako bi se na taj način mogla ugroziti privatnost i podaci bi se mogli zloupotrijebiti. Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić također smatra da takav potez nije dobar te da ima 'snašnu dozu populizma'. Ministar Miljenić odgovorio mu je u istom tonu.

- Onda ću i ja odgovoriti populistički - onaj koji nema što kriti, nema se čega bojati - rekao je Miljenić. 

Idi na 24sata

Komentari 94

  • dom2 06.02.2013.

    Kako smo svi osjetljivi na imovinu. Kraj toliko sirotinje skrivati svoje imovinsko stanje? Ako je legalno stečena O.K. Novci ostavljaju trag kojeg je lako pratit i lako se utvrdi imovinsko stanje. Samo institucije moraju raditi. Zakon mora biti pravedan i jednak prema svima ali... Tko bliže vatri bolje se grije ali je veča mogučnost da se opeče.

  • Prepelita 06.02.2013.

    A tko su ti mnogi koji se ne slažu?! Samo oni kojih se to tiče, a zna se zašto žele sakriti svoju imovinsku karticu. Zašto mi ne bismo znali koliko nam je pojedini sudac, odvjetnik, bilježnik "težak" u svojoj imovini? Svakako to treba dati na uvid javnosti, pa da vidimo koliko ih je POŠTENO zaradilo tu imovinu.

  • kukumenikukutebi 06.02.2013.

    Bilo bi lijepo kad bi bile dostupne imovinske kartice svih koji imaju bilo kakva primanja iz proracuna. Premijer, predsjednik itd. I hoce li porezna poceti raditi svoj posao ili ce kao i do sada cekati na neke "fiskalne blagajne"? Hoce li mozda pravosudje postati neovisno od politike, ili ce kao i do sada pravo i pravda biti dostupni podobnima?

Komentiraj...
Vidi sve komentare