Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
94 komentara

Imovinske kartice 2500 sudaca u Hrvatskoj postat će javne?

Državno sudbeno vijeće, koje prikuplja i nadzire imovinske kartice sudaca, morat će u roku osam dana dati na uvid karticu određenog suca. Mnogi se s time ne slažu

Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
94 komentara

Imovinske kartice oko 2500 hrvatskih sudaca uskoro bi mogle postati javne, piše dnevnik.hr

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić rekao je kako javnost ima pravo uvida u njih, ali je pitanje tehnike. Imovinske kartice sudaca prikuplja i nadzire Državno sudbeno vijeće, a neodgovorne može stegovno kazniti. Svima koji budu htjeli znati što posjeduje određeni sudac ili sutkinja, Državno sudbeno vijeće morat će dati odgovor u roku od osam dana. No suci nisu za njihovu objavu. 

- Postoji druga strana medalje, da to ne bude interes žutila, podizanja naklade, revanširanje sudaca, nešto što nije interes javnosti. I u tom segmentu treba štititi i suce - smatra Ranko Marjan, predsjednik Državnog sudbenog vijeća. 

Slično misle i u Udruzi hrvatskih sudaca te naglašavaju kako bi se na taj način mogla ugroziti privatnost i podaci bi se mogli zloupotrijebiti. Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić također smatra da takav potez nije dobar te da ima 'snašnu dozu populizma'. Ministar Miljenić odgovorio mu je u istom tonu.

- Onda ću i ja odgovoriti populistički - onaj koji nema što kriti, nema se čega bojati - rekao je Miljenić. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message