To je to što me zanima!

Interaktivna mapa Hrvatske: Bolnice u kojim rade pobačaje

Od 27 javnih bolnica koje su ovlaštene za obavljanje postupka prekida trudnoće, novinarke i aktivistkinje Code for Croatia skupile su podatke o cijeni zahvata, broju specijalista, ali i onih koji su uložili priziv savjesti
Vidi originalni članak

Aktivistkinje Code for Croatia (Programiraj za Hrvatsku) izradile su interaktivnu kartu dostupnosti pobačaja u Hrvatskoj. Kartu su izradile na Datathonu prošlog vikenda, a tim je okupila Zoja Bajbutović, jedan od aktivistkinja ekspertne skupine Code for Croatia. 

Od 27 javnih bolnica koje imaju ovlaštenje za obavljanje postupka prekida trudnoće na zahtjev pacijentice, novinarke su skupile podatke o ukupnom broju specijalista ginekologije i koliko ih ima priziv savjesti. Prema tome na karti je mapirana dostupnost ove medicinske usluge za svaku od 21 hrvatske županije, stoji na njihovoj stranici

Podaci su povezani sa statistikama iz ljetopisa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o broju medicinski induciranih prekida trudnoće po županijama u 2017. godini.

Navedene su okvirne cijene ove medicinske usluge (iz istraživanja provedenog u proljeće 2018.), jer cijenu svaka bolnica kreira autonomno, a niti jedna nema objavljenu cijenu u svojim cjenicima na web stranicama. Pobačaj u prosjeku košta oko 2500 kuna. Najjeftiniji je u Bjelovaru gdje košta 1870 kuna, a najskuplji u Dubrovniku - 3000 kuna. 

Aktivistkinje dodaju da su kartu izradile prema podacima sakupljenim istraživanjem reporterke Danke Derifaj i novinarke Mašenjke Bačić. 

Na Svetom Duhu svi specijalisti uložili priziv savjesti 

Na interaktivnoj karti prikazano je 27 javnih bolnica u Hrvatskoj koje obavljaju pobačaj i kod kojih se može vidjeti okvirna cijena postupka, broj specijalista te broj specijalista koji su uložili priziv savjesti. 

Pobačaj je najnedostupniji na sjeveroistoku zemlje gdje je najviše bolnica u kojima su svi specijalisti uložili priziv savjesti. Pobačaj nije moguće obaviti u Požegi, Virovitici, Našicama ili Vinkovcima, a na zagrebačkom Svetom Duhu su priziv savjesti uložili svi specijalisti. 

U bolnicama u Karlovcu, Kninu, Gospiću, Ogulinu, Puli, Rijeci i Vukovaru nijedan specijalist nije uložio priziv savjesti.

Kartu možete pogledati OVDJEKlikom na križ koji označava bolnicu možete vidjeti podatke o broju specijalista, broj specijalista koji su uložili priziv savjesti i cijenu pobačaja. Klikom na pojedinu županiju može se vidjeti broj obavljenih pobačaja prema podacima iz ljetopisa Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo za 2017. godinu. 

Idi na 24sata

Komentari 101

  • rossi2011 26.03.2019.

    svima koji su protiv pobačaja preporučam da odu u Nazorovu i posvoje jedno dijete ima ih za sve dovoljno ili neka bar odvoje par kuna mjesečno da ta djeca imaju koliko toliko normalne uvijete odrastanja a MOLITELJI i tobožnji dušebrižnici su obični licemjeri kao i doktori koji u bolnici imaju priziv savjesti a kasnije na crno i privatno rade puno gore stvari , svaka čast iznimkama

  • Michelangelo 26.03.2019.

    Mene zanima da li je odgovorno imati djecu u HR?Moje dijete odlazi van sa mojim blagoslovom i rekao sam joj da promijeni državljanstvo što prije !Mene je u ovom trenutku sram što živim u ovakvoj zemlji punoj dvoličnosti!I zanima me hoće li ti vrli ljudi koji se tako svojski trude spriječiti pobačaj pomoći mladoj majci koja možda nema krov nad glavom,nema primanja i nema hrane za sebe i za svoje dijete i tom najranjivijem trenutku za majku i dijete?Lako je kenjati protiv pobačaja,pomozite vi tim mladim obiteljima i ženama koje sigurno ne žele na pobačaj iz puke dosade!!Neka svaka žena odluči o sebi i svom životu prema svojim mogučnostima životnog standarda koju nam je priuštila ova vlast!!!A ovi koji sjede ispred bolnica,ima posla na moru po kuhinjama i objektima pa neka tamo korisno provedu vrijeme!!

  • Perica12 26.03.2019.

    Za početak, abortus je legalan u HR. Potpuno drugo pitanje je dali treba biti. Ja smatram da treba ali to uopće nije bitno za ovaj članak. Ako netko nemože ili neželi raditi svoj posao onda treba dobiti otkaz. Principijelno se to uopće ne razlikuje od toga ako mi u mesnici, prodavač vegetarijanac, ne želi prodati meso jer se to kosi sa njegovim uvjerenjem. Ako si studirao medicinu i specijalizirao kirurgiju/ginekologiju u zemlji u kojoj je abortus legalan onda se nemožeš pozivati na priziv savjesti, jer si već kod studiranja znao što i kako se radi u tvojoj struci/specijalizaciji. Drugo bi bilo da je u trenutku studiranja bio jedan zakon a poslije se promijenio. Znači da si znao kuda sve vodi i onda si trebao specijalizirati nešto drugo. Nije savjest nešto što nađeš na cesti pa je prvo nemaš a onda imaš. Krajnje dvoličan pristup.

Komentiraj...
Vidi sve komentare