Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
101 komentara

Interaktivna mapa Hrvatske: Bolnice u kojim rade pobačaje

Od 27 javnih bolnica koje su ovlaštene za obavljanje postupka prekida trudnoće, novinarke i aktivistkinje Code for Croatia skupile su podatke o cijeni zahvata, broju specijalista, ali i onih koji su uložili priziv savjesti

Foto: screenshot/
101 komentara

Aktivistkinje Code for Croatia (Programiraj za Hrvatsku) izradile su interaktivnu kartu dostupnosti pobačaja u Hrvatskoj. Kartu su izradile na Datathonu prošlog vikenda, a tim je okupila Zoja Bajbutović, jedan od aktivistkinja ekspertne skupine Code for Croatia. 

Od 27 javnih bolnica koje imaju ovlaštenje za obavljanje postupka prekida trudnoće na zahtjev pacijentice, novinarke su skupile podatke o ukupnom broju specijalista ginekologije i koliko ih ima priziv savjesti. Prema tome na karti je mapirana dostupnost ove medicinske usluge za svaku od 21 hrvatske županije, stoji na njihovoj stranici

Podaci su povezani sa statistikama iz ljetopisa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o broju medicinski induciranih prekida trudnoće po županijama u 2017. godini.

Navedene su okvirne cijene ove medicinske usluge (iz istraživanja provedenog u proljeće 2018.), jer cijenu svaka bolnica kreira autonomno, a niti jedna nema objavljenu cijenu u svojim cjenicima na web stranicama. Pobačaj u prosjeku košta oko 2500 kuna. Najjeftiniji je u Bjelovaru gdje košta 1870 kuna, a najskuplji u Dubrovniku - 3000 kuna. 

Aktivistkinje dodaju da su kartu izradile prema podacima sakupljenim istraživanjem reporterke Danke Derifaj i novinarke Mašenjke Bačić. 

Na Svetom Duhu svi specijalisti uložili priziv savjesti 

Na interaktivnoj karti prikazano je 27 javnih bolnica u Hrvatskoj koje obavljaju pobačaj i kod kojih se može vidjeti okvirna cijena postupka, broj specijalista te broj specijalista koji su uložili priziv savjesti. 

Pobačaj je najnedostupniji na sjeveroistoku zemlje gdje je najviše bolnica u kojima su svi specijalisti uložili priziv savjesti. Pobačaj nije moguće obaviti u Požegi, Virovitici, Našicama ili Vinkovcima, a na zagrebačkom Svetom Duhu su priziv savjesti uložili svi specijalisti. 

U bolnicama u Karlovcu, Kninu, Gospiću, Ogulinu, Puli, Rijeci i Vukovaru nijedan specijalist nije uložio priziv savjesti.

Kartu možete pogledati OVDJEKlikom na križ koji označava bolnicu možete vidjeti podatke o broju specijalista, broj specijalista koji su uložili priziv savjesti i cijenu pobačaja. Klikom na pojedinu županiju može se vidjeti broj obavljenih pobačaja prema podacima iz ljetopisa Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo za 2017. godinu. 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message