Obavijesti

News

Komentari 101

Interaktivna mapa Hrvatske: Bolnice u kojim rade pobačaje

Interaktivna mapa Hrvatske: Bolnice u kojim rade pobačaje
1

Od 27 javnih bolnica koje su ovlaštene za obavljanje postupka prekida trudnoće, novinarke i aktivistkinje Code for Croatia skupile su podatke o cijeni zahvata, broju specijalista, ali i onih koji su uložili priziv savjesti

VIDEO

Aktivistkinje Code for Croatia (Programiraj za Hrvatsku) izradile su interaktivnu kartu dostupnosti pobačaja u Hrvatskoj. Kartu su izradile na Datathonu prošlog vikenda, a tim je okupila Zoja Bajbutović, jedan od aktivistkinja ekspertne skupine Code for Croatia. 

Od 27 javnih bolnica koje imaju ovlaštenje za obavljanje postupka prekida trudnoće na zahtjev pacijentice, novinarke su skupile podatke o ukupnom broju specijalista ginekologije i koliko ih ima priziv savjesti. Prema tome na karti je mapirana dostupnost ove medicinske usluge za svaku od 21 hrvatske županije, stoji na njihovoj stranici

Podaci su povezani sa statistikama iz ljetopisa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o broju medicinski induciranih prekida trudnoće po županijama u 2017. godini.

Navedene su okvirne cijene ove medicinske usluge (iz istraživanja provedenog u proljeće 2018.), jer cijenu svaka bolnica kreira autonomno, a niti jedna nema objavljenu cijenu u svojim cjenicima na web stranicama. Pobačaj u prosjeku košta oko 2500 kuna. Najjeftiniji je u Bjelovaru gdje košta 1870 kuna, a najskuplji u Dubrovniku - 3000 kuna. 

Aktivistkinje dodaju da su kartu izradile prema podacima sakupljenim istraživanjem reporterke Danke Derifaj i novinarke Mašenjke Bačić. 

Na Svetom Duhu svi specijalisti uložili priziv savjesti 

Na interaktivnoj karti prikazano je 27 javnih bolnica u Hrvatskoj koje obavljaju pobačaj i kod kojih se može vidjeti okvirna cijena postupka, broj specijalista te broj specijalista koji su uložili priziv savjesti. 

Pobačaj je najnedostupniji na sjeveroistoku zemlje gdje je najviše bolnica u kojima su svi specijalisti uložili priziv savjesti. Pobačaj nije moguće obaviti u Požegi, Virovitici, Našicama ili Vinkovcima, a na zagrebačkom Svetom Duhu su priziv savjesti uložili svi specijalisti. 

U bolnicama u Karlovcu, Kninu, Gospiću, Ogulinu, Puli, Rijeci i Vukovaru nijedan specijalist nije uložio priziv savjesti.

Kartu možete pogledati OVDJEKlikom na križ koji označava bolnicu možete vidjeti podatke o broju specijalista, broj specijalista koji su uložili priziv savjesti i cijenu pobačaja. Klikom na pojedinu županiju može se vidjeti broj obavljenih pobačaja prema podacima iz ljetopisa Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo za 2017. godinu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 101
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke