To je to što me zanima!

Invazija stršljena: Napasnika ima u potkrovlju, dimnjaku...

Opasnost: Vatrogasce stalno zovu da im pomognu riješiti se otrovnih insekata. Neki su duži od tri centimetra. Gnijezda često naprave na nedostupnim mjestima
Vidi originalni članak

potkrovlju, drvarnici, dimnjaku, u ventilacijskom otvoru, lamperijama..., stršljenovi svugdje pronađu dom.

Na našičkom području vatrogasci su stalno na intervencijama uklanjanja legla stršljenova.

- Samo u zadnjih mjesec dana bili smo na 20 intervencija. Gnijezda često naprave na nedostupnim mjestima pa je prilaženje uglavnom otežano. - kaže nam Saša Ljubljanović, zapovjednik JVP-a Našice.

Prije dvije godine znali su skidati i do četiri gnijezda na dan.

- Najgore je kad ljudi sami idu spaljivati gnijezda. Jednom je tako buknuo požar na krovu pa smo morali doći gasiti vatru - govori nam Ljubljanović te ističe kako se tijekom akcije treba smireno i polako kretati jer su stršljenovi dosta agresivni.

Damir Rogulja iz Pčelarskog dežurstva grada Zagreba kaže kako su se stršljenovi u Zagrebu počeli širiti prije sedam godina.

- U zadnjih nekoliko mjeseci imali smo stotinjak intervencija. Zasad je sve pod kontrolom.

Prije tri mjeseca stršljenovi su se ugnijezdili ispod krovišta u obiteljskoj kući Denisa Blaževa iz Zagreba.

- Bili su kapitalci, veliki i po tri centimetra. Stalno su ulazili u kuću u kojoj su mi žena i djeca. Pozvali smo pčelarsko dežurstvo pa su uklonjeni - kaže Blažev čijem su se susjedu izlegli u šupljem deblu ispred kuće. Iako ubodi stršljena nisu smrtonosni, moguće su iznimke kad se pojave alergijske reakcije. Kad natekne tkivo dušnika, smanjuje se i protočnost dišnog puta. Dolazi do otjecanja jezika i otežanog disanja pa brzo nastupi i smrt.

Idi na 24sata

Komentari 93

  • TetaŠtrumpfeta 10.08.2015.

    Neki dan sam skinula iz sobe (na zavjesi) strsljanovo gnijezdo, dugacko kojih 10ak cm. Unutra ih je u cahurama bilo barem 30ak. Sva sreca, osusili su se jer je vrucina u potkrovlju ogromna, a bila sam na moru pa se klima nije palila. Iz Zagreba sam, to je novi stan i bome me strah kako je to uopce uslo unutra.

  • Željko Višnić 10.08.2015.

    ja sam ih ve godine dvaput palio,napravili su košnicu na gredi,namotam na kolac krpu,zalijem naftom i zapalim,kad se razgori prinesem košnici,odmah počnu padati jer im izgore krila,nakon toga srušim košnicu a popadale stršene zgazim.

  • BROCO 10.08.2015.

    saada je najezda i u vinogradima ja postavio plasticne boce sa sokom vec ih ima na deseci u svakoj boci dok bude berba biti ce ih barem po stotinjak u svakoj boci i tako svake godine neunistivi su

Komentiraj...
Vidi sve komentare