Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
93 komentara

Invazija stršljena: Napasnika ima u potkrovlju, dimnjaku...

Opasnost: Vatrogasce stalno zovu da im pomognu riješiti se otrovnih insekata. Neki su duži od tri centimetra. Gnijezda često naprave na nedostupnim mjestima

Vatrogasci Našice
Foto: Vatrogasci Našice
93 komentara

potkrovlju, drvarnici, dimnjaku, u ventilacijskom otvoru, lamperijama..., stršljenovi svugdje pronađu dom.

Na našičkom području vatrogasci su stalno na intervencijama uklanjanja legla stršljenova.

- Samo u zadnjih mjesec dana bili smo na 20 intervencija. Gnijezda često naprave na nedostupnim mjestima pa je prilaženje uglavnom otežano. - kaže nam Saša Ljubljanović, zapovjednik JVP-a Našice.

Prije dvije godine znali su skidati i do četiri gnijezda na dan.

- Najgore je kad ljudi sami idu spaljivati gnijezda. Jednom je tako buknuo požar na krovu pa smo morali doći gasiti vatru - govori nam Ljubljanović te ističe kako se tijekom akcije treba smireno i polako kretati jer su stršljenovi dosta agresivni.

Damir Rogulja iz Pčelarskog dežurstva grada Zagreba kaže kako su se stršljenovi u Zagrebu počeli širiti prije sedam godina.

- U zadnjih nekoliko mjeseci imali smo stotinjak intervencija. Zasad je sve pod kontrolom.

Prije tri mjeseca stršljenovi su se ugnijezdili ispod krovišta u obiteljskoj kući Denisa Blaževa iz Zagreba.

- Bili su kapitalci, veliki i po tri centimetra. Stalno su ulazili u kuću u kojoj su mi žena i djeca. Pozvali smo pčelarsko dežurstvo pa su uklonjeni - kaže Blažev čijem su se susjedu izlegli u šupljem deblu ispred kuće. Iako ubodi stršljena nisu smrtonosni, moguće su iznimke kad se pojave alergijske reakcije. Kad natekne tkivo dušnika, smanjuje se i protočnost dišnog puta. Dolazi do otjecanja jezika i otežanog disanja pa brzo nastupi i smrt.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message