To je to što me zanima!

Ispunio je san: Paraplegičar biciklom prešao čak 2250 km

Alex Brooke-Turner, 24-godišnjak iz Londona, je zbog pada s bicikla prije tri godine ostao nepokretan. Ozlijedio se u Belgiji od kuda je tri godine kasnije nastavio put
Vidi originalni članak

Ušao sam u Hrvatsku i osjetio olakšanje, rekao je u četvrtak u Zagrebu Alex Brooke-Turner, 24-godišnjak iz Londona koji je zbog pada s bicikla prije tri godine ostao nepokretan.

Tada je s prijateljima biciklima iz Londona putovao u Hrvatsku. U Belgiji je pao i kobno ozlijedio kralježnicu. Htio je nastaviti i završiti put pod svaku cijenu. Tri godine kasnije je na posebno dizajniranom biciklu koji se pokreće rukama u utorak stigao u Hrvatsku. Krenuo je iz Belgije.

'Ne bih uspio bez obitelji i prijatelja'

- Da nije bilo mojih prijatelja i obitelji, ne bih uspio. Shvatio sam da nema smisla sažalijevati se nego se što brže vratiti u normalan život. Odmah sam sve okrenuo na crni humor. Sada imam dva rođendana. Jedan je moj datum rođenja, a drugi je datum kada sam ostao invalid. Nazvao sam ga “sretan dan nogu” i slavimo ga svake godine - priča smijući se. 

Čitav put od Belgije do Zagreba su na biciklima uz Alexa prevalili njegovi prijatelji Henry, George i Ed. 

Vozili su svaki dan, uz dan pauze zbog Alexove ozljede. Put je počinjao oko 9 ujutro, a završavao oko 18 sati. U prosjeku su prelazili 100-njak kilometara dnevno. Automobilom su ih pratili Alexovi prijatelji Tonne i Nico. Trebali su prevesti šatore, Alexova kolica i ostale potrepštine. Automobilom su ih “spašavali” samo jednom. Na silasku s Alpa je padala jaka kiša i bilo je nemoguće nastaviti dalje biciklima zbog brzine i opasne i skliske ceste. 

'Na putu sam plakao samo jednom kad sam mislio da nećemo nastaviti'

Iako su očekivali puno emotivnih trenutaka, nije ih bilo.  

- Plakao sam samo jednom, kada je postojala šansa da nećemo nastaviti put. Koljena su mi se napunila vodom pa sam putem morao otići u bolnicu u Strasbourgu. Bio sam ljut jer me zamalo spriječio dio tijela koji ne osjećam i koji ne koristim. Rekao sam liječnicima da naprave što mogu jer se ja vraćam na bicikl - prepričava Alex. 

Do Zagreba je došao s još šestoricom prijatelja, i svi se žele vratiti u Hrvatsku. Kažu da od prolaska granice u Istri pa do Zagreba nisu sreli nepristojnog Hrvata. Oduševljeni su ljepotom zemlje i sljedeći put žele pronaći i okupati se na pješčanoj plaži. 

'Imam još dva cilja, ironmaraton i salto u kolicima'

Putovali su o vlastitom trošku, a Alex ističe da je jedna od svrha puta prikupljanje donacija za humanitarnu udrugu Aspire koja paraplegičarima pomaže vratiti se u normalan život. 

- Budućnost? Dva cilja sam ostvario. Ostaju još dva: prijeći ironman maraton i napraviti salto unazad u kolicima. Kako sada stvari stoje, mislim da ću salto prije uspjeti - kaže nasmiješeni Alex. 

Idi na 24sata

Komentari 19

  • PatriciaMorrison 25.08.2014.

    Veliki Bravo i svaka mu čast ! Pozitivan stav ,čvrsta volja i velika hrabrost čuda stvaraju .Moj naklon !

  • 25.08.2014.

    nikad se invalid ne smije sažaljevati,,prema njima se ponašati kao i prema svim ostalim zdravim ljudima,,u protivnom ode sve niz brdo tj kvragu,,,

  • no_country_for_old_men 25.08.2014.

    svaka ti čast mladi čovječe! moj naklon!

Komentiraj...
Vidi sve komentare