Obavijesti

News

Komentari 19

Ispunio je san: Paraplegičar biciklom prešao čak 2250 km

Ispunio je san: Paraplegičar biciklom prešao čak 2250 km
9

Alex Brooke-Turner, 24-godišnjak iz Londona, je zbog pada s bicikla prije tri godine ostao nepokretan. Ozlijedio se u Belgiji od kuda je tri godine kasnije nastavio put

VIDEO

Ušao sam u Hrvatsku i osjetio olakšanje, rekao je u četvrtak u Zagrebu Alex Brooke-Turner, 24-godišnjak iz Londona koji je zbog pada s bicikla prije tri godine ostao nepokretan.

Tada je s prijateljima biciklima iz Londona putovao u Hrvatsku. U Belgiji je pao i kobno ozlijedio kralježnicu. Htio je nastaviti i završiti put pod svaku cijenu. Tri godine kasnije je na posebno dizajniranom biciklu koji se pokreće rukama u utorak stigao u Hrvatsku. Krenuo je iz Belgije.

'Ne bih uspio bez obitelji i prijatelja'

- Da nije bilo mojih prijatelja i obitelji, ne bih uspio. Shvatio sam da nema smisla sažalijevati se nego se što brže vratiti u normalan život. Odmah sam sve okrenuo na crni humor. Sada imam dva rođendana. Jedan je moj datum rođenja, a drugi je datum kada sam ostao invalid. Nazvao sam ga “sretan dan nogu” i slavimo ga svake godine - priča smijući se. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Čitav put od Belgije do Zagreba su na biciklima uz Alexa prevalili njegovi prijatelji Henry, George i Ed. 

Vozili su svaki dan, uz dan pauze zbog Alexove ozljede. Put je počinjao oko 9 ujutro, a završavao oko 18 sati. U prosjeku su prelazili 100-njak kilometara dnevno. Automobilom su ih pratili Alexovi prijatelji Tonne i Nico. Trebali su prevesti šatore, Alexova kolica i ostale potrepštine. Automobilom su ih “spašavali” samo jednom. Na silasku s Alpa je padala jaka kiša i bilo je nemoguće nastaviti dalje biciklima zbog brzine i opasne i skliske ceste. 

'Na putu sam plakao samo jednom kad sam mislio da nećemo nastaviti'

Iako su očekivali puno emotivnih trenutaka, nije ih bilo.  

- Plakao sam samo jednom, kada je postojala šansa da nećemo nastaviti put. Koljena su mi se napunila vodom pa sam putem morao otići u bolnicu u Strasbourgu. Bio sam ljut jer me zamalo spriječio dio tijela koji ne osjećam i koji ne koristim. Rekao sam liječnicima da naprave što mogu jer se ja vraćam na bicikl - prepričava Alex. 

Do Zagreba je došao s još šestoricom prijatelja, i svi se žele vratiti u Hrvatsku. Kažu da od prolaska granice u Istri pa do Zagreba nisu sreli nepristojnog Hrvata. Oduševljeni su ljepotom zemlje i sljedeći put žele pronaći i okupati se na pješčanoj plaži. 

'Imam još dva cilja, ironmaraton i salto u kolicima'

Putovali su o vlastitom trošku, a Alex ističe da je jedna od svrha puta prikupljanje donacija za humanitarnu udrugu Aspire koja paraplegičarima pomaže vratiti se u normalan život. 

- Budućnost? Dva cilja sam ostvario. Ostaju još dva: prijeći ironman maraton i napraviti salto unazad u kolicima. Kako sada stvari stoje, mislim da ću salto prije uspjeti - kaže nasmiješeni Alex. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag