To je to što me zanima!

Istospolni par dobio još jednu presudu, uskoro bi mogli dobiti i dozvolu za udomljavanje

Godinama traje pravna bitka Ive Šegote i Mladena Kožića za pravo na udomljavanje djece. Iako su zakonski obitelj, takvima ih Ministarstvo demografije ne priznaje. Dobili su još jednu pravnu bitku protiv države
Vidi originalni članak

Visoki upravni sud u Zagrebu donio je odluku po kojoj Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku mora platiti većinu troška suđenja na Upravnom sudu. Time je, pojašnjava nam i Šegota, zapravo potvrdio raniju presudu nižeg, Upravnog suda u Zagrebu, koji je u prosincu prošle godine poništio rješenje Ministarstva prema kojem je Šegoti i Kožiću bio onemogućen pristup procjeni za udomitelje.

POGLEDAJTE VIDEO: 'Razočarani smo u sustav' 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Svatko tko želi postati udomitelj mora proći evaluaciju, odnosno dobiti licencu za udomiteljstvo. Mladen Kožić i Ivo Šegota su već bili ušli u proces evaluacije, ali je on u jednom trenutku naprasno prekinut, uz zaključak kako Zakon o udomiteljstvu ne prepoznaje istospolne parove kao obitelj. S druge strane, po Zakonu o životnom partnerstvu oni to jesu. Zato je Upravni sud naredio Ministarstvu da istospolni par ponovno uzme u postupak udomiteljske procjene, i dovrši ga.

Uskoro bi mogli dobiti dozvolu za udomiteljstvo

Šegota i Kožić su, kako doznajemo, pri kraju nove procjene za udomiteljsku licencu. 

- Proces ide, i nadamo se da će procjena biti završena u skoro vrijeme - ističe Šegota, koji je u životnom partnerstvu s Kožićem od 2015. godine.

Završetak evaluacije je moguć već ovoga ljeta, pri čemu prepreka više ne bi trebalo biti. I Ustavni sud je u veljači ove godine zaključio da su sudovi i nadležna državna tijela dužni svima, pa tako i životnim partnerima, pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u javnoj usluzi udomljavanja. 

DIJELOVI ZAKONA DISKRIMINATORNI Ustavni sud: Gay parovi imaju pravo biti udomitelji djece...

To nije niti približno isto kao posvajanje djece, što se u javnosti često zamjenjuje. Djeca udomljavanjem dobivaju dom, ali ih udomitelji ne posvajaju već samo o njima vode brigu te za to primaju udomiteljsku naknadu. Dakle, riječ je o poslu koji je istospolnim partnerima dosad bio onemogućen, a ove bi presude trebale biti presedan i za sve druge istospolne partnere koji žele biti udomitelji. 

Ako Ministarstvo procijeni da su Šegota i Kožić sposobni udomitelji, moći će dobiti dijete, ili djecu na skrb. 

Idi na 24sata

Komentari 205

  • mdcro24 07.07.2020.

    Sve najgore o ovima

  • Žuži. 07.07.2020.

    zašto nitko ne sluša šta kažu za dom oni koji su u njemu odrasli.Svi do jednoga smatraju da je bolje imati obittelj,makar i istospolnu,nego živjeti u domu.Svi odlučujete o nečemu o čemu nemate pojma.

  • Sokol ga nije volio 07.07.2020.

    Nadam se da u tom sudu ne rade budale koje će to odobriti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare