Obavijesti

News

Komentari 205

Istospolni par dobio još jednu presudu, uskoro bi mogli dobiti i dozvolu za udomljavanje

Istospolni par dobio još jednu presudu, uskoro bi mogli dobiti i dozvolu za udomljavanje

Godinama traje pravna bitka Ive Šegote i Mladena Kožića za pravo na udomljavanje djece. Iako su zakonski obitelj, takvima ih Ministarstvo demografije ne priznaje. Dobili su još jednu pravnu bitku protiv države

VIDEO

Visoki upravni sud u Zagrebu donio je odluku po kojoj Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku mora platiti većinu troška suđenja na Upravnom sudu. Time je, pojašnjava nam i Šegota, zapravo potvrdio raniju presudu nižeg, Upravnog suda u Zagrebu, koji je u prosincu prošle godine poništio rješenje Ministarstva prema kojem je Šegoti i Kožiću bio onemogućen pristup procjeni za udomitelje.

POGLEDAJTE VIDEO: 'Razočarani smo u sustav' 

Pokretanje videa...

01:30

Svatko tko želi postati udomitelj mora proći evaluaciju, odnosno dobiti licencu za udomiteljstvo. Mladen Kožić i Ivo Šegota su već bili ušli u proces evaluacije, ali je on u jednom trenutku naprasno prekinut, uz zaključak kako Zakon o udomiteljstvu ne prepoznaje istospolne parove kao obitelj. S druge strane, po Zakonu o životnom partnerstvu oni to jesu. Zato je Upravni sud naredio Ministarstvu da istospolni par ponovno uzme u postupak udomiteljske procjene, i dovrši ga.

Uskoro bi mogli dobiti dozvolu za udomiteljstvo

Šegota i Kožić su, kako doznajemo, pri kraju nove procjene za udomiteljsku licencu. 

- Proces ide, i nadamo se da će procjena biti završena u skoro vrijeme - ističe Šegota, koji je u životnom partnerstvu s Kožićem od 2015. godine.

Završetak evaluacije je moguć već ovoga ljeta, pri čemu prepreka više ne bi trebalo biti. I Ustavni sud je u veljači ove godine zaključio da su sudovi i nadležna državna tijela dužni svima, pa tako i životnim partnerima, pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u javnoj usluzi udomljavanja. 

Ustavni sud: Gay parovi imaju pravo biti udomitelji djece...
Ustavni sud: Gay parovi imaju pravo biti udomitelji djece...

To nije niti približno isto kao posvajanje djece, što se u javnosti često zamjenjuje. Djeca udomljavanjem dobivaju dom, ali ih udomitelji ne posvajaju već samo o njima vode brigu te za to primaju udomiteljsku naknadu. Dakle, riječ je o poslu koji je istospolnim partnerima dosad bio onemogućen, a ove bi presude trebale biti presedan i za sve druge istospolne partnere koji žele biti udomitelji. 

Ako Ministarstvo procijeni da su Šegota i Kožić sposobni udomitelji, moći će dobiti dijete, ili djecu na skrb. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 205
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca