Obavijesti

News

Komentari 619

Ustavni sud: Gay parovi imaju pravo biti udomitelji djece...

Ustavni sud: Gay parovi imaju pravo biti udomitelji djece...
5

Ustavni sud odlučio je da istospolni partneri imaju pravo biti udomitelji. Zakon o udomiteljstvu mora se tumačiti tako da se nikome bez obzira na spolnu orjentaciju ne smije uskratiti to pravo

VIDEO

Istospolni partneri imaju pravo biti udomitelji. Zakon o udomiteljstvu proizvodi diskriminatorne učinke, nije ukinut, ali mora se tumačiti tako da se nikome bez obzira na spolnu orijentaciju ne smije uskratiti to pravo, odlučio je Ustavni sud koji je razmatrao prijedloge za ocjenom ustavnosti tri članka Zakona o udomiteljstvu.

- Jako smo zadovoljni i sretni jer su izgleda naši argumenti prihvaćeni. Odluka Upravnog suda upravo je potvrđena odlukom Ustavnog suda - rekao je za Telegram Ivo Šegota, koji se sa svojim partnerom Mladenom Kožićem već godinama bori oko mogućnosti udomljavanja djece.

Ustavni sud zaključio je da su sudovi i nadležna tijela dužni svima pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u "javnoj usluzi udomljavanja" bez obzira jesu li u bračnoj ili izvanbračnoj zajednici. Ustavni sud odlučio je kako zakon nije neustavan, ali da izaziva diskriminatorne učinke prema istospolnim parovima. Sud nije prihvatio prijedloge za ukidanjem osporavanih zakonskih članaka no, utvrdio je da navedene zakonske odredbe "prešućuju" određenu društvenu skupinu te "proizvode generalne diskriminatorne učinke prema istospolno orijentiranim osobama koje žive u životnim i neformalnim životnim partnerstvima, što je ustavnopravno neprihvatljivo".

'Ovo što se događa gay paru u Hrvatskoj je pravna katastrofa'
'Ovo što se događa gay paru u Hrvatskoj je pravna katastrofa'

Cilj zakona je legitiman. Zaštita interesa i dobrobiti socijalno ugroženih osoba u tom pogledu nije u nesuglasnosti s Ustavom. Ocijenili su da diskriminatorne učinke nije moguće otkloniti odnosno nadomjestiti intervencijom Ustavnog suda u postojeći sadržaj zakona koji govori: "Puko ukidanje osporenih zakonskih odredaba dovelo bi do praznine u postojećem modelu javne usluge udomljavanja i izazvalo bi štetne posljedice za prava i interese korisnika udomiteljstva.

Stoga Ustavni sud nije prihvatio prijedloge i zahtjev za ocjenu suglasnosti s Ustavom osporenih članaka Zakona o udomiteljstvu".

Sud je odlučio da imaju pravo udomiti dijete, Centar ih odbio
Sud je odlučio da imaju pravo udomiti dijete, Centar ih odbio

Između ostalog na Ustavnom sudu istaknuli su da  "sudovi odnosno druga nadležna tijela koja u rješavanju pojedinačnih slučajeva neposredno odlučuju o pravima i obvezama građana dužni tumačiti i primjenjivati zakone u skladu s njihovim smislom i legitimnom svrhom te odluke donositi na temelju Ustava, zakona, međunarodnih ugovora i drugih izvora prava".

"U konkretnom slučaju to znači da su osporene zakonske odredbe dužni tumačiti i primjenjivati na način koji će svim osobama pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u javnoj usluzi udomljavanja, neovisno o tome živi li potencijalni udomitelj u životnom ili neformalnom životnom partnerstvu".

Prilikom glasovanja devet ih je bilo za, a četiri protiv ove odluke.

Ustavni suci koji je nisu podržali, objavit će izdvojena mišljenja.

Odluku možete pogledati OVDJE

Gay par još jednom odbili za udomiteljstvo: 'U šoku smo'
Gay par još jednom odbili za udomiteljstvo: 'U šoku smo'

'Već smo planirali prilagoditi dom za djecu, a onda šok'

Podsjetimo, Ivo Šegota i Mladen Kožić godinama žele udomiti dijete. Zagrebački Centar za socijalnu skrb sredinom siječnja odbio im je zahtjev za obavljanje udomiteljstva. Time su zanemarili stav Upravnog suda koji je iznesen u obvezujućoj presudi iz prosinca 2019.

- U šoku smo. Ivo, inače emotivniji dio naše obitelji, samo je šutio. Skamenio se nakon što smo pročitali rješenje Centra za socijalnu skrb, dok sam ja ponavljao kako to nije moguće. Nakon presude suda u prosincu već smo počeli planirati prilagodbu doma po mjeri djece, šefu sam najavio da ću ići na dulji neplaćeni dopust čim djeca dođu, a onda stiže rješenje koje kaže da Centar neće poštovati odluku suda - zaprepašteno govori Mladen Kožić, životni partner Ive Šegote, s kojim već treću godinu zaredom vodi bitku protiv države. 

Ivo i Mladen mogu udomiti. Sjajno za djecu. I za sve nas!
Ivo i Mladen mogu udomiti.  Sjajno za djecu. I za sve nas!

Iako je Upravni sud u prosincu naredio Ministarstvu obitelji da u roku 60 dana dovrši procjenu Ive i Mladena kao potencijalnih udomitelja djece, Centar je donio rješenje kojim to odbija.

Upravni sud je mišljenja da udomiteljsku obitelj mogu činiti i udomitelj i njegov životni partner, ali Zakon o udomiteljstvu, navodi Centar, ne poznaje termin životnog partnerstva, zbog čega ni oni, pravdaju se, ne mogu nastaviti evaluaciju Mladena i Ive kao potencijalnih udomitelja. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:30

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 619
VIDEO

UŽIVO Rafalei  slijeću na Pleso
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei slijeću na Pleso

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu