To je to što me zanima!

U Ivanić-Gradu je prisegnulo 12 članova povijesne postrojbe

Povodom Petrova u Ivanić-Gradu centrom je prošetalo 60-ak pripadnika hrvatskih povijesnih postrojbi, garde, husari, straže, graničari i djevojačka straža iz Križevaca
Vidi originalni članak

Centrom Ivanić-Grada u subotu je stupalo 13 povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske, a po prvi puta među njihovim je redovima bila i ivanićgradska satnija. Mimohod povijesnih postrojbi bio je dio obilježavanja „Petrova u Ivanić-Gradu“ koje su organizirali Grad Ivanić-Grad, Povijesna postrojba Ivanić-Grada – 10. satnija Ivanić te Župa sv. Petra apostola.

U mimohodu je sudjelovalo 60-ak pripadnika povijesnih postrojbi, od konjice i pješaštva do kuburaša. Domaćinima su se tako pridružile Gradska straža Bakar, Gradska straža Požega, Bjelovarski graničari – Husari 1756, Keglevićeva straža Kostel, Križevačka djevojačka straža, Samoborska narodna garda, Svetonedeljska garda, Turopoljski banderij, Zrinska garda Čakovec, Gospićka garda „Vukovi“, Kuburaško društvo „Gromovnik“ Bestovje i Serežani-stari graničari Županja. Prilikom manifestacije održana je i prva prisega 12 članova Povijesne postrojbe Ivanić-Grada.

- Naša je udruga osnovana još prije dvije godine, ali ovo nam je prvi puta da smo položili prisegu i nadamo se da će iduće godine prisegnuti još novih članova. Ovakvim manifestacijama želimo revitalizirati Petrovo u Ivanić-Gradu i na taj način dodatno pojačati turističku ponudu grada. Također, želimo ljude prisjetiti i na kulturnu baštinu pa smo tako na manifestaciji imali i Sajam starih zanata i
obrta, na kojima se moglo vidjeti „prošćenje“ kakvo je nekad bilo, nošnje, opanci - istaknuo je Ivica Kozjak, zapovjednik Povijesne postrojbe Ivanić-Grada – 10. satnija Ivanić.

Osim mimohoda postrojbi i sajma, u sklopu obilježavanju Petrova u Ivaniću, članovi gradske uprave ispred Gradske vijećnice u Parku hrvatskih branitelja položili su vijenac na spomenik poginulim braniteljima Otoka Ivanića.

Razvoj Ivanića prate i ministri

Osim turističkim atrakcijama, Ivanić u zadnje vrijeme sve više privlači i gospodarstvenike zbog svog razvoja poljoprivrede. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u četvrtak je, u društvu ivanićgradskog gradonačelnika Javora Bojana Leša obišao vodeća imanja i proizvodnje u Ivanić-Gradu. Prva postaja bila im je farma jednog od najvećih hrvatskih proizvođača tovne junadi, tvrtku Širjan d.o.o., koja na dva bloka farmi u Ivanić-Gradu uzgaja oko 8000 junadi koje izvozi u Italiju i zemlje Bliskog istoka. S obzirom na to da su iz fondova Europske unije dobili 38 milijuna kuna bespovratnih sredstava za spomenutu farmu, ministar se s vlasnikom farme dotaknuo tematike EU fondova, ali i općenitih problema koji muče ivanićgradske poljoprivrednike.

-  Ako želimo biti konkurentni i uspješniji i ako se kompariramo s drugim državama, onda moramo biti uspješni iz povlačenja EU fondova. Inače, Ivanić-Grad je i grad koji u Zagrebačkoj županiji ima najveću površinu poljoprivrednih zemljišta i mislim da svakako zaslužuje da ga obiđe ministar poljoprivrede – istaknuo je ministar Tolušić.

Osim farme junadi, posjetio je i tvrtku za veleprodaju, otkup, skladištenje, čuvanje, sortiranje i pakiranje svježeg voća i povrća, Gomolava d.d., a porazgovarao je i s ekološkim uzgajivačima aronije iz tvrtke Aronija uživo d.o.o. Nakon toga, uputio se na farmu Lukač d.o.o. za uzgoj peradi te proizvodnju i prodaju jaja. Prilikom posjeta, ministar je pohvalio Ivanić-Grad i zbog donošenja plana raspodjele poljoprivrednih zemljišta.

- Grad već godinama vodi brigu o poljoprivredi i u kontekstu toga, donijeli smo i plan raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištima. Njime smo uspjeli zadovoljiti i velike i male proizvođače te postići koheziju i stabilnost u poljoprivrednoj proizvodnji u našem kraju – istaknuo je gradonačelnik Javor Bojan Leš. Što se tiče zemljišta, poljoprivrednicima će za zakup biti raspoloživo oko 600 hektara zemljišta na području Ivanića. Također, Grad će ovih dana raspisati i natječaj za srednje i male proizvođače iz kojeg će moći povući 300 tisuća kuna bespovratnih sredstava za razvoj svojih poljoprivrednih gospodarstava.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • ursuss 02.07.2018.

    Više bi me impresioniralo da su u gradu otvorili neku proizvodnu firmu...ovako, to je samo za paradiranje koje košta ,a znamo tko sve plaća...i kome "u čast" se paradira..običnom čovjeku ??.. ne.

Komentiraj...
Vidi sve komentare