Obavijesti

News

Komentari 1

U Ivanić-Gradu je prisegnulo 12 članova povijesne postrojbe

U Ivanić-Gradu je prisegnulo 12 članova povijesne postrojbe
7

Povodom Petrova u Ivanić-Gradu centrom je prošetalo 60-ak pripadnika hrvatskih povijesnih postrojbi, garde, husari, straže, graničari i djevojačka straža iz Križevaca

VIDEO

Centrom Ivanić-Grada u subotu je stupalo 13 povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske, a po prvi puta među njihovim je redovima bila i ivanićgradska satnija. Mimohod povijesnih postrojbi bio je dio obilježavanja „Petrova u Ivanić-Gradu“ koje su organizirali Grad Ivanić-Grad, Povijesna postrojba Ivanić-Grada – 10. satnija Ivanić te Župa sv. Petra apostola.

U mimohodu je sudjelovalo 60-ak pripadnika povijesnih postrojbi, od konjice i pješaštva do kuburaša. Domaćinima su se tako pridružile Gradska straža Bakar, Gradska straža Požega, Bjelovarski graničari – Husari 1756, Keglevićeva straža Kostel, Križevačka djevojačka straža, Samoborska narodna garda, Svetonedeljska garda, Turopoljski banderij, Zrinska garda Čakovec, Gospićka garda „Vukovi“, Kuburaško društvo „Gromovnik“ Bestovje i Serežani-stari graničari Županja. Prilikom manifestacije održana je i prva prisega 12 članova Povijesne postrojbe Ivanić-Grada.

- Naša je udruga osnovana još prije dvije godine, ali ovo nam je prvi puta da smo položili prisegu i nadamo se da će iduće godine prisegnuti još novih članova. Ovakvim manifestacijama želimo revitalizirati Petrovo u Ivanić-Gradu i na taj način dodatno pojačati turističku ponudu grada. Također, želimo ljude prisjetiti i na kulturnu baštinu pa smo tako na manifestaciji imali i Sajam starih zanata i
obrta, na kojima se moglo vidjeti „prošćenje“ kakvo je nekad bilo, nošnje, opanci - istaknuo je Ivica Kozjak, zapovjednik Povijesne postrojbe Ivanić-Grada – 10. satnija Ivanić.

Osim mimohoda postrojbi i sajma, u sklopu obilježavanju Petrova u Ivaniću, članovi gradske uprave ispred Gradske vijećnice u Parku hrvatskih branitelja položili su vijenac na spomenik poginulim braniteljima Otoka Ivanića.

Razvoj Ivanića prate i ministri

Osim turističkim atrakcijama, Ivanić u zadnje vrijeme sve više privlači i gospodarstvenike zbog svog razvoja poljoprivrede. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u četvrtak je, u društvu ivanićgradskog gradonačelnika Javora Bojana Leša obišao vodeća imanja i proizvodnje u Ivanić-Gradu. Prva postaja bila im je farma jednog od najvećih hrvatskih proizvođača tovne junadi, tvrtku Širjan d.o.o., koja na dva bloka farmi u Ivanić-Gradu uzgaja oko 8000 junadi koje izvozi u Italiju i zemlje Bliskog istoka. S obzirom na to da su iz fondova Europske unije dobili 38 milijuna kuna bespovratnih sredstava za spomenutu farmu, ministar se s vlasnikom farme dotaknuo tematike EU fondova, ali i općenitih problema koji muče ivanićgradske poljoprivrednike.

-  Ako želimo biti konkurentni i uspješniji i ako se kompariramo s drugim državama, onda moramo biti uspješni iz povlačenja EU fondova. Inače, Ivanić-Grad je i grad koji u Zagrebačkoj županiji ima najveću površinu poljoprivrednih zemljišta i mislim da svakako zaslužuje da ga obiđe ministar poljoprivrede – istaknuo je ministar Tolušić.

Osim farme junadi, posjetio je i tvrtku za veleprodaju, otkup, skladištenje, čuvanje, sortiranje i pakiranje svježeg voća i povrća, Gomolava d.d., a porazgovarao je i s ekološkim uzgajivačima aronije iz tvrtke Aronija uživo d.o.o. Nakon toga, uputio se na farmu Lukač d.o.o. za uzgoj peradi te proizvodnju i prodaju jaja. Prilikom posjeta, ministar je pohvalio Ivanić-Grad i zbog donošenja plana raspodjele poljoprivrednih zemljišta.

- Grad već godinama vodi brigu o poljoprivredi i u kontekstu toga, donijeli smo i plan raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištima. Njime smo uspjeli zadovoljiti i velike i male proizvođače te postići koheziju i stabilnost u poljoprivrednoj proizvodnji u našem kraju – istaknuo je gradonačelnik Javor Bojan Leš. Što se tiče zemljišta, poljoprivrednicima će za zakup biti raspoloživo oko 600 hektara zemljišta na području Ivanića. Također, Grad će ovih dana raspisati i natječaj za srednje i male proizvođače iz kojeg će moći povući 300 tisuća kuna bespovratnih sredstava za razvoj svojih poljoprivrednih gospodarstava.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS