To je to što me zanima!

Ivica Pirić imenovan čelnikom ukrajinske gospodarske komore

Ukrajinska gospodarska komora ima preko 2.500 zaposlenih, a Pirićeva zadaća je spajanje hrvatskih i ukrajinskih poduzetnika, te širenje suradnje
Vidi originalni članak

Počasni konzul republike Ukrajine u Hrvatskoj, umirovljeni splitski nogometaš Ivica Pirić, dobio je još jedno veliko priznanje, u sjedištu ukrajinske Gospodarske komore u Kijevu imenovan je predsjednikom i predstavnikom ukrajinske Gospodarske komore u Hrvatskoj. 

Ukrajinska gospodarska komora ima preko 2.500 zaposlenih, a Pirićeva zadaća je spajanje hrvatskih i ukrajinskih poduzetnika, te širenje suradnje na gospodarskom planu. 

Ovo je još jedno veliko priznanje i čast koju mi je ukazalo vodstvo Ukrajine, zahvaljujem ambasadoru Oleksandru Levčenku na pomoći i podršci, te prilici da radim na otvaranju Hrvatske za ukrajinske poduzetnike i obratno. 

Svjestan sam obveze i odgovornosti koju preuzimam na sebe, svjestan sam da se radi o jako ozbiljnom i velikom projektu, koji je duže vrijeme planiran, a sada je uspješno i realiziran. No uz pomoć mojih ukrajinskih prijatelja uspjet ćemo u naumu spajanja naše dvije zemlje – kazao je Pirić. 

Ukrajina je najveći svjetski izvoznik pšenice, vrlo visoko su plasirani i po proizvodnji kukuruza, suncokreta, te izvozu metala i umjetnog gnojiva. S druge strane, Ukrajinci pokazuju veliki interes za ulaganja u Hrvatsku, prije svega u  turizam. 

U narednih nekoliko dana popunit ću s dva zamjenika i tri savjetnika koji će mi pomagati u radu. Već 20. svibnja u splitskom hotelu Radisson organiziramo prvi Ukrajinsko - hrvatski Gospodarski forum, na kome će sudjelovati brojni gospodarstvenici iz obje zemlje. 

Hrvatska je do sada organizirala tri takva foruma u Ukrajini, ovo je prvi koji će biti organiziran u Hrvatskoj, a na njega stižu i gradonačelnik Dnjipra, te rektor njihovog Sveučilišta, koji će se sastati sa splitskim gradonačelnikom i rektorom splitskog sveučilišta. Slično planiramo i na razini županija Splitsko – dalmatinske i Dnjepra. 

Koliko je ovo ozbiljan projekt, svjedoči i namjera da se zainteresirani gospodarstvenici s obje strane nalaze jednom mjesečno, u Splitu ili Kievu, kako bi  suradnja što prije bila pokrenuta, a planira se i da Gospodarski forumi organiziraju jednom godišnje.

Vjerujem da ću uspjeti s vodstvom Hrvatske naći zajednički jezik, te da ćemo skupa raditi u interesu Hrvatske. Otvaranje prema ukrajinskim investitorima omogućit će otvaranje novih radnih mjesta u Hrvatskoj, ali i otvaranjem Ukrajine za plasman hrvatskih proizvoda, također ćemo omogućiti nova zapošljavanja, te zaustaviti odlazak mladih i obrazovanih ljudi iz Hrvatske – zaključio je Pirić. 

Na fotografiji su predsjednik Gospodarske komore Ukrajine Genady Chyzhykov. 
 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • muskarac 27.04.2016.

    Svaka cast ukrajini lipa zemlja, dragi ljudi, ekonomija pljunuta nasa...ali ja cekam na svedjane, norvezane, pa cak i britance i francuze ali jok... oni su dobro upoznati di bi dosli... u pakao zvani rh biznis

  • Kotrljljan 27.04.2016.

    Poštujem ukrajince iako nebi da se uvozi mlijeko i poljoprivredni proizvodi sa sjevera Ukrajine.

  • Nikola Jankovic 27.04.2016.

    Ne znaš tko je "uspješniji" mi ili oni:)) U implementaciji korupcije u sve pore društva smo takođe izjednačeni, u padu BDP-a je Ukrajina nešto uspješnija, kao i u brzini zaduživanja. Iako smo i do sada bili relativno "uspješni" u toj disciplini, vjerujem da će nam ukrajinsko iskustvo višestruko koristiti, dok oni od nas mogu naučiti puno na ubrzanom tečaju privatizacije svega, pa i vlastitih ghuzica..... Tako da je ovo sjajna vijest za obje zemlje. Budući se Njemačka ionako teško snalazi u našem visokokoruptivnom sustavu, potrebno je okrenuti se partnerima koji su jednaki ako ne i uspješniji u tom segmentu suradnje, čemu je dokaz iznimno obavljen remont migova, . Stoga predviđam epohalne rezultate ove suradnje, kako jednoj tako i drugoj državi........

Komentiraj...
Vidi sve komentare