To je to što me zanima!

Ivica Todorić je optužen da je nezakonito financirao Agrokor s preko 18 milijardi kuna

Ivica Todorić i još 22 osobe optužene su da su u periodu između 2010. i 2017. godine zloupotrebljavali mjenice i faktoring. Navodno su priskrbili 18 milijardi kuna čime su prikriveno financirali Agrokor
Vidi originalni članak

Bivši šef Agrokora Ivica Todorić optužen je za kriminal s mjenicama težak preko 18 milijardi kuna. Iz Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu su priopćili da se Todorića tereti za nezakonito financiranje Agrokora, a još 22 osobe da su mu u tome pomagale. Tereti ih se da su krivotvorenjem mjenica i faktoringom na taj način prikriveno financirali koncern. 

AFERA AGROKOR Sud nije ukinuo jamstvo od 7,5 milijuna kuna za Ivicu Todorića, o optužnici još nisu odlučili

Još nije potvrđeno koje su sve tvrtke obuhvaćene ovom optužnicom, no kako neslužbeno doznaje Telegram, radi se o trgovačkom društvu Agrokor i još sedam firmi iz koncerna Agrokor.

Krivotvorenje mjenica i faktoring

- Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su od 4. siječnja 2010. do početka travnja 2017. u Zagrebu, preko trinaest trgovačkih društava s kojima su poslovno surađivali, za izdavatelje mjenica, jedno trgovačko društvo iz Zagreba i još sedam trgovačkih društava iz sastava koncerna pribavljali financijska sredstva unovčavanjem mjenica u kojima je lažno navedeno da su izdane za vrijednost primljenu u robi, odnosno da su provodili model koji je predstavljao prikriveno kreditiranje trgovačkog društva iz Zagreba i ostalih društava iz koncerna dok su ta društva bila prekomjerno financijski izložena prema bankama i kada je postajala zabrana da ih banke kreditiraju -stoji u priopćenju Županijskog državnog odvjetništva. 

Za to su već ranije optužene – Franck, Sokol Marić Security, Granolio, AWT International, Tehnika, Saponia, Pet Prom, Agrofructus, Chromos Agra, Unex, Alca i Kraš. Nezakonito financiranje provođeno je jer su Agrokor i njegove tvrtke bili prekomjerno financijski izloženi prema bankama, te je postojala zabrana da ih banke kreditiraju.

Prema optužnici, tri člana uprave Agrokora i još 19 osoba su na Todorićev zahtjev potpisivali mjenice u kojima je lažno navedeno da su izdane za vrijednost primljenu u robi. U ime Agrokora su tako potpisane 393 mjenice. 

- Opisanim radnjama su tako prva četvorica okrivljenika, tereti ih se, ispred trgovačkog društva iza Zagreba kao trasata i trasanta, potpisali radi predaje na otkup ukupno 393 mjenice koje sadrže takve lažne navode na ukupan iznos od 533.788.250,00 kuna - kažu iz ŽDO-a.

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA Lažne SMS poruke za Mamića i Todorića: Vargi tri i pol godine zatvora, Curiću dvije godine

Iz ostalih tvrtki iz koncerna koje su obuhvaćene optužnicom, potpisano je 2,761 mjenica.

-  Na traženje prvookrivljenika su ostali okrivljenici (od petog do 23.-eg okrivljenika) ispred sedam trgovačkih društva iz koncerna kao trasata i trasanta potpisali radi predaje na otkup 2.761 mjenicu koje sadrže takve lažne navode, na ukupan iznos od 17.839.185.000,00 kuna - stoji u optužnici. 

BANDIĆ, SANADER, MAMIĆ... Presude u 2021.: Sedam ljudi kojima budućnost ovisi o sudu

Osim toga okrivljeni su potpisivali i ugovore o faktoringu i otkupu mjeničnih potraživanja. Sasvim precizno, u financijskim institucijama otkupljivali su eskontirane mjenice, jer je u ugovorima stajalo da Franck i ostalih 12 firmi imaju potraživanja prema Agrokoru i još sedam tvrtki iz koncerna.Istražitelji su utvrdili da to nije bila istina jer su sporne mjenice izdavane na temelju sklapanih ugovora o financijskom zajmu, a ne za primljenu robu. Na osnovu svi tih mjenica naknadno su sklapani ugovori o faktoringu i otkupu mjeničnih potraživanja, a sav novac, stoji u optužnici, završavao je u Agrokoru.

Ovo je treći put da se protiv Todorića vodi sudski proces. U jednom je oslobođen, a u drugom optužnica nije potvrđena jer je u pitanje doveden status vještaka koji je analizirao sumnjivo poslovanje.

Idi na 24sata

Komentari 96

  • wooly 01.04.2021.

    Tko zna koliko su dobili od Lidla i Kauflanda da potope Agrokor?

  • sircus 30.03.2021.

    a kako se prsio iz londona...a sad tajac

  • adlla 30.03.2021.

    Tesko je u tim godinama hrvati se sa tim,ja uzivam u penziji i nemam stres ,postari umiru ali uvijek neko je u zamjeni da donese peneze,,

Komentiraj...
Vidi sve komentare