Obavijesti

News

Komentari 19

Sud nije ukinuo jamstvo od 7,5 milijuna kuna za Ivicu Todorića, o optužnici još nisu odlučili

Sud nije ukinuo jamstvo od 7,5 milijuna kuna za Ivicu Todorića, o optužnici još nisu odlučili

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić pojavio se u 'Kockici' gdje su zbog epidemioloških mjera odlučivali o osnovanosti optužnice u 'velikom Agrokoru' teške 1,2 milijardu kuna. Potom se opet obrušio na premijera

VIDEO

Danas se raspravljalo isključivo o prijedlogu pojedinih obrana, kao što je i naša,  da se iz spisa predmeta kao nezakonit dokaz izdvoji tzv. financijsko-knjigovodstveno vještačenje koje je radilo trgovačko društvo KMPG Poljska, rekao je nakon završetka rasprave Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića

Ročište optužnog vijeća se zbog epidemioloških mjera održalo u zagrebačkoj Kockici, nekadašnjem središtu Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske. 

- Stvar je očito važna kad su nas pozvali u bivše sjedište CK-a - rekao je odvjetnik Anto Nobilo koji brani Pirušku Canjugu.

Nobilo: Stvar je očito ozbiljna kad su nas pozvali u bivše sjedište Centralnog komiteta
Nobilo: Stvar je očito ozbiljna kad su nas pozvali u bivše sjedište Centralnog komiteta

Svi argumenti su išli na to da se radi o nezakonitom dokazu iz čitavog niza razloga. Prije svega zato jer ga je radilo trgovačko društvo, a ne ustanova, zato što su ga radile nama još uvijek nepoznate osobe, zato što je vještačenje povjereno jednom trgovačkom društvu, a ispada da ga je radilo drugo trgovačko društvo... Sve su to razlozi na kojima je obrana temeljila svoje razloge da se vještačenje izdvoji iz spisa kao nezakonit dokaz. 

Zagreb: Sjednica optužnog vijeća u predmetu Agrokor

Optužno vijeće odlučilo je iskoristiti svoju zakonsku mogućnost i odlučilo kako će pojedine dokumente zatražiti od KMPG Poljska kao i od KPMG Hrvatska kako bi provjerilo ove navode obrane te će tada ponovno zakazati sjednicu optužnog vijeća i odlučiti o prijedlogu obrane za izdvajanjem dokaza kao nezakonitih. Kad će to biti za sada se ne zna jer između ostaloga ovisi o međunarodnoj pravnoj pomoći. Olujić procjenjuje da bi to moglo biti za oko dva mjeseca. 

Vijeće je odlučivalo i o prijedlogu ukidanja jamstva Ivici Todoriću. Koji za sad nije prošao. Podsjećamo, bivši vlasnik Agrokora u studenome 2018.godine uplatio je 7,5 milijuna kuna jamčevine kako bi se mogao braniti sa slobode. Od tada taj novac stoji na računu suda. 

Optužnica za tzv. veliki Agrokor, koja je podignuta u rujnu, ima 459 stranica, a cijeli spis oko 80.000 stranica. Ivicu Todorića i njegovih 14 suoptuženika tereti se da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna, Od toga je Ivici Todoriću, kako tvrdi tužiteljstvo, pribavljeno 923,6 milijuna kuna, a ostatak od oko 320 milijuna kuna pribavljen je nizozemskom Agrokor Investmentu BV.

Todorić: Nikad nisam htio kupiti Kulmerove dvore, učinio sam to tek na nagovor Hypo banke...
Todorić: Nikad nisam htio kupiti Kulmerove dvore, učinio sam to tek na nagovor Hypo banke...

Osim Ivice Todorića, optužnicom su obuhvaćeni njegovi nekadašnji najbliži suradnici, među kojima su i sinovi Ante, nekadašnji predsjednik Nadzornog odbora Agrokora te Ivan, nekadašnji izvršni direktor tvrtke Agrokor. Optuženi su i nekadašnji izvršni potpredsjednik Uprave za financije i kontrolu Tomislav Lučić, bivša izvršna potpredsjednica za strateške poslovne grupe Ljerka Puljić, nekadašnji izvršni potpredsjednik za izvozna tržišta Damir Kuštrak te bivša izvršna potpredsjednica za maloprodaju Piruška Canjuga.

Uz njih, optužnica tereti i bivšeg izvršnog potpredsjednika za strategiju Ivana Crnjca, nekadašnjeg izvršnog potpredsjednika za hranu Mislava Galića, bivšeg Todorićevog zeta i nekadašnjeg izvršnog potpredsjednika za prodaju i usluge Hrvoja Balenta. Optužnicom su obuhvaćeni i bivši izvršni direktor u Sektoru financija i računovodstva Alojzije Pandžić, bivši direktor interne revizije Marijan Alagušić i nekadašnji izvršni potpredsjednik za tržišta, prodaju i logistiku Ivica Sertić te revizori Olivio Discordia i Sanja Hrustić.

Na današnjoj sjednici, na koju optuženici mogu, ali ne moraju doći, pojavilo se nekoliko optuženika. Ivica Todorić sam se, iako to nije uobičajeno obratio sucima. Nakon sjednice ponovno se obrušio na premijera Andreja Plenkovića i način na koji vodi zemlju. 

'Potvrđivanje optužnice neće spriječiti suđenje Plenkoviću!'
'Potvrđivanje optužnice neće spriječiti suđenje Plenkoviću!'
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...