To je to što me zanima!

Ivo Josipović: Dajem ostavku, a članstvo će reći što misli...

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Bivši predsjednik Republike Ivo Josipović na parlamentarnim izborima nije uspio ući u Hrvatski sabor pa će stranci u srijedu staviti svoj mandat na raspolaganje
Vidi originalni članak

Mislim da je pristojno nakon izbornog neuspjeha ponuditi mandat na raspolaganje, rekao nam je bivši predsjednik Ivo Josipović.

Josipović će ostavku ponuditi Saboru stranke, koji će o njoj odlučiti tajnim glasanjem. Uskrati li većina članova Sabora povjerenje Josipoviću, stranci će trebati neko vrijeme da pripremi nove izbore.

- U stranci se odlučuje po načelu jedan čovjek jedan glas - pojasnio nam je Josipović. Stranka Naprijed Hrvatska danas ima nešto više od tisuću aktivnih članova.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Josipovićeva politička budućnost ovisit će o ishodu ovog postupka u srijedu.

- Razvoj događaja ovisit će o ishodu glasanja. Vidjet ćemo što će reći članstvo - kazao nam je bivši predsjednik Republike Hrvatske.

Zasad nema nagađanja o mogućim drugim kandidatima za predsjednika. Na osnivačkoj skupštini stranke, održanoj u svibnju prošle godine, za Josipovićeva zamjenika izabran je Josip Kregar, za potpredsjednike su izabrani Velimir Srića, Brankica Crljenko i Ivica Pančić, za glavnog tajnika Mislav Žagar, a za političkog tajnika Tomislav Lacović. U Naprijed Hrvatska ušla je i režiserka Irena Škorić. Stranka je u simpatizerskoj orbiti sakupila dosta poznatih imena - bio je tu odvjetnik Ante Nobilo, operna pjevačica Dunja Vejzović, a podršku im je davao i oftalmolog Nikica Gabrić.

Unatoč velikim očekivanjima, savezu s Radimirom Čačićem i suradnji s Jadrankom Kosor, Naprijed Hrvatska nije uspjela postati parlamentarna stranka. Dosad nije stekla ni regionalna uporišta, pa je njena budućnost dosta neizvjesna. Prilično je moguće da će Josipović ostati na čelu stranke, jer niti jedna druga osoba ne jamči njezin opstanak. S druge strane, ušli smo u turbulentna vremena, u kojima se stranke uzdižu i padaju na mjesečnoj bazi, pa neće biti nelogično ako stranačko članstvo da Josipoviću i šansu za popravni ispit.

Greška u retorici?

Vrijeme je da se prestanemo baviti ustašama i partizanima, pitati se tko je gdje bio 1941., 1971. i 1991. Pitajmo se gdje ćemo biti 2021. govorio je Josipović prije izbora. Milanović je govorio: Ili mi, ili oni. Čini se da je Josipović izabrao krivu retoriku. Nisu mu pomogli ni savez s Reformistima Radimira Čačića ni suradnja s bivšom premijerkom Jadrankom Kosor. Naprijed Hrvatska nije uspjela postati parlamentarna stranka.

Idi na 24sata

Komentari 181

  • ljubica ljubičica_1 11.01.2016.

    Vaše vrime je prošlo!

  • Zlurad 11.01.2016.

    Loligo vulgaris

  • JUGAISDEAD 11.01.2016.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 2 lake opomene i 1 težu opomenu u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

Komentiraj...
Vidi sve komentare