Obavijesti

News

Komentari 181

Ivo Josipović: Dajem ostavku, a članstvo će reći što misli...

Ivo Josipović: Dajem ostavku, a članstvo će  reći što misli...
2

Bivši predsjednik Republike Ivo Josipović na parlamentarnim izborima nije uspio ući u Hrvatski sabor pa će stranci u srijedu staviti svoj mandat na raspolaganje

VIDEO

Mislim da je pristojno nakon izbornog neuspjeha ponuditi mandat na raspolaganje, rekao nam je bivši predsjednik Ivo Josipović.

Josipović će ostavku ponuditi Saboru stranke, koji će o njoj odlučiti tajnim glasanjem. Uskrati li većina članova Sabora povjerenje Josipoviću, stranci će trebati neko vrijeme da pripremi nove izbore.

- U stranci se odlučuje po načelu jedan čovjek jedan glas - pojasnio nam je Josipović. Stranka Naprijed Hrvatska danas ima nešto više od tisuću aktivnih članova.

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

24sata Video 00:17

Josipovićeva politička budućnost ovisit će o ishodu ovog postupka u srijedu.

- Razvoj događaja ovisit će o ishodu glasanja. Vidjet ćemo što će reći članstvo - kazao nam je bivši predsjednik Republike Hrvatske.

Zasad nema nagađanja o mogućim drugim kandidatima za predsjednika. Na osnivačkoj skupštini stranke, održanoj u svibnju prošle godine, za Josipovićeva zamjenika izabran je Josip Kregar, za potpredsjednike su izabrani Velimir Srića, Brankica Crljenko i Ivica Pančić, za glavnog tajnika Mislav Žagar, a za političkog tajnika Tomislav Lacović. U Naprijed Hrvatska ušla je i režiserka Irena Škorić. Stranka je u simpatizerskoj orbiti sakupila dosta poznatih imena - bio je tu odvjetnik Ante Nobilo, operna pjevačica Dunja Vejzović, a podršku im je davao i oftalmolog Nikica Gabrić.

Unatoč velikim očekivanjima, savezu s Radimirom Čačićem i suradnji s Jadrankom Kosor, Naprijed Hrvatska nije uspjela postati parlamentarna stranka. Dosad nije stekla ni regionalna uporišta, pa je njena budućnost dosta neizvjesna. Prilično je moguće da će Josipović ostati na čelu stranke, jer niti jedna druga osoba ne jamči njezin opstanak. S druge strane, ušli smo u turbulentna vremena, u kojima se stranke uzdižu i padaju na mjesečnoj bazi, pa neće biti nelogično ako stranačko članstvo da Josipoviću i šansu za popravni ispit.

Greška u retorici?

Vrijeme je da se prestanemo baviti ustašama i partizanima, pitati se tko je gdje bio 1941., 1971. i 1991. Pitajmo se gdje ćemo biti 2021. govorio je Josipović prije izbora. Milanović je govorio: Ili mi, ili oni. Čini se da je Josipović izabrao krivu retoriku. Nisu mu pomogli ni savez s Reformistima Radimira Čačića ni suradnja s bivšom premijerkom Jadrankom Kosor. Naprijed Hrvatska nije uspjela postati parlamentarna stranka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 181
VIDEO

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto