To je to što me zanima!

Izbori ne odgovaraju HDZ-u, a većina kaže: Koalicija opstaje!

Scenarij je da će HNS ostati u koaliciji do kraja, a HDZ će biti taj koji će diktirati tempo kad će se ići na izbore. Sve ostalo su sitne čarke i dnevnopolitičke predstave, tvrdi Arsen Bauk
Vidi originalni članak

Nova kriza potresa vladajuću koaliciju, a iako se opet sve češće kao mogućnost spominju izvanredni izbori, malo tko u takav scenarij vjeruje.

HNS ne odstupa od zahtjeva za veće plaće učiteljima, a za njih su sve opcije otvorene, pa i izlazak iz koalicije. 
Premijer Plenković i HDZ-ovci kažu da su po pitanju plaća učiteljima dali “razumnu ponudu”, ponovio da će učitelji za rujan dobiti 2 posto veće plaće te da je Vlada do sada već digla plaće za 11,5 posto. No iz HDZ-a ponovno stižu i poruke partnerima da su spremni i za izbore.

Branko Bačić (HDZ) u četvrtak je kao mogućnost spomenuo da se parlamentarni poklope s predsjedničkim izborima. Premijer Plenković tvrdi da koalicija s HNS-om nije ugrožena i da partneri razgovaraju, a na mogućnost izbora kaže: 


Bude li izbora - stagnacija 

- Ja sam uvijek za sve spreman - rekao je. 
U HDZ-u sad se može čuti kako izbori nisu prava ni najvažnija opcija nego prvenstveno razgovori da se problem riješi na obostrano zadovoljstvo. 


VIDEO: PREMIJER O SUKOBU INTERESA 'Super nam je! Svima ćemo dići plaće 100 posto. 17% je malo'

- Na izbore se ne ide nikome jer tad staju svi procesi u zemlji - kažu upućeni. 
A dio sugovornika uvjerava da su priče o mogućnosti izbora samo retorika za javnost i sumnjaju da bi HDZ na njima dobro prošao.


Predsjednik Kluba HNS-a Milorad Batinić kaže da ovdje nije riječ o nadigravanju s partnerima.


- Svaki scenarij je opcija HNS-u. Mi smo uvijek u nekim izborima, tako da to nama nije ništa čudno - rekao je Batinić. 
U SDP-u su uvjereni da će HNS ostati dio vladajuće koalicije te da “neće zatezati” toliko da se ide na prijevremene izbore.

Samo velika koalicija 


- Scenarij je da će HNS ostati u koaliciji do kraja, a HDZ će biti taj koji će diktirati tempo kad će se ići na izbore. Sve ostalo su sitne čarke i dnevnopolitičke predstave - rekao je Arsen Bauk. 
Siguran je da će Vlada naći formulaciju u kojoj neće dati novac, a ispast će kao da su pristali na dio HNS-ovih zahtjeva. U sličan rasplet situacije uvjeren je i politički analitičar Žarko Puhovski.

SDP O AFERI 'KUM' Maras: Ovo je najkorumpiranija Vlada koju je Hrvatska imala!

- Uvjeren sam da bi poklapanje predsjedničkih i parlamentarnih izbora bilo loše. Gotovo sam siguran da je to nemoguće - kazao je Puhovski. 
Uvjeren je da će opstati većina s HNS-om ili će se iskombinirati bilo kakva većina za sljedećih godinu dana jer ne treba zaboraviti hrvatsko predsjedanje Europskom unijom. 


- Priče o izborima su tigar od papira. Ako bi sad bili izbori, kako sad stvari stoje, nakon njih moguća je jedino velika koalicija. HDZ-u sad ne odgovaraju izbori, a onda kad su im odgovarali, nisu išli na njih. Izbori bi sad odgovarali jedino SDP-u, ali oni to, naravno, ne znaju, kao i obično - rekao je Puhovski. 


Napominje da su HDZ-u izbori odgovarali nakon razvrgnute suradnje s Mostom jer su godinu dana nakon toga imali visok rejting.

Idi na 24sata

Komentari 77

  • 13.10.2019.

    Osobni interes je razlog ostajanja u koaliciji.

  • uvijekkontra 13.10.2019.

    F O T E L J A Š I !!!!!!!!! TKO HEBE narod.??

  • Miroslav Čalo 12.10.2019.

    Nakon izglednog gubitka predsjedničkih izbora KGK, za HDZ-e bi stanje bilo još gore, stoga im itekako odgovaraju izbori.

Komentiraj...
Vidi sve komentare