To je to što me zanima!

'Izgubio je komunikaciju i letio bez kontrole sve dok nije ostao bez goriva iznad Zagreba'

IT stručnjak Marko Rakar kaže da se radi o tipičnom ponašanju letjelice koja je ostala bez nadzora i uvjeren je da se ne radi o presretanju komunikacije i unošenju krivih koordinata
Vidi originalni članak

I jutro poslije svi raspravljaju o dronu TU-141 koji je sinoć iza 23 sata pao na Jarunsku cestu i napravio krater širok tri, a dubok metra. IT stručnjak Marko Rakar kaže da se radi o tipičnom ponašanju letjelice koja je ostala bez nadzora i uvjeren je da se ne radi o presretanju komunikacije i unošenju krivih koordinata.

- Radi se o starom dronu Tu-141 starom više od 40 godina. Bog zna kakvu navigaciju ima i kako se njime upravlja. Mislim da je lansiran u nadzor nekog područja, no iz nekog je razloga izgubio komunikaciju i letio bez kontrole sve dok nije ostao bez goriva. A to je bilo u Zagrebu - kaže Rakar. 

IZVANREDNA PRESICA U ZAGREBU Milanović: Radari su detektirali letjelicu. Veličine je aviona, ne znam kako je nitko nije srušio

Rakar odbacuje tezu da je netko krivo unio koordinate i upisao Jarun umjesto mjesta Yarun, Žitomir u Ukrajini, kao i da se radi o presretanju komunikacije, odnosno cyber napadu.

Ne bih rekao jer bi, u slučaju presretanja informacije neprijatelj ili srušio dron ili ga vratio odakle je lansiran. Ne bih rekao ni da je upisana kriva koordinata jer, kao što sam već rekao, dronovi iz 1979. ne koriste google maps. Radi se o tipičnom ponašanju letjelice bez nadzora – objašnjava Rakar.

VIJEĆE ZA NACIONALNU SIGURNOST Vlada: U zračni prostor ušla iz Mađarske, jurila je 700 km/h; Letjelica je teška čak pet tona?

Dodaje da taj dron leti velikom brzinom od 1000 kilometara na sat na visini od 300 do 400 metara.
Vidio sam da je netko tvitnuo da ga je prvo uočio sinoć oko Koprivnice. Letio je jako nisko, no ne radi se o novom, malom dronu, već o gromadi koja je trebala biti viđena. A zašto nije, ne znam – kaže Rakar.

>>>Tijek događaja pratite OVDJE.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • arow 11.03.2022.

    Ili Ukrajinci ne znaju rukovati s tim

  • DEKI_BMW 11.03.2022.

    sad se sječam čuo sam ja jučer taj dron čuo se mlazni motor ja mogu odrediti vrstu motora baš je bučan bio dobro da nije na mog BMW-a pao tužijo bi cijelu hrvatsku i ukrajinu da mi kupe drugi auto.-

  • dadaizcentragrada 11.03.2022.

    Navodno pobrkao Yarun u Žitomirskoj oblasti-Ukrajina sa našim Jarunom🤔

Komentiraj...
Vidi sve komentare