To je to što me zanima!

Novi zakon: MOL ili neka druga tvrtka sada može preuzeti Inu

Plenkovićeva Vlada je prije dvije godine najavila otkupiti Inu nakon što smo izgubili prvu arbitražu, ali od toga očito neće biti ništa. Hrvatska je na putu i da izgubi drugu arbitražu
Vidi originalni članak

Nakon godina pritisaka Europske komisije, Vlada je odlučila promijeniti 17 godina star zakon o privatizaciji Ine koji je jamčio da nitko ne može biti većinski suvlasnik te strateške kompanije bez suglasnosti Vlade. Vlada je po tom zakonu putem svoji predstavnika imala i pravo staviti veto na neke strateške odluke poput promjene djelatnosti, dodjela koncesija ili premještanje sjedišta tvrtke.

Tako primjerice, bez suglasnosti hrvatskih članova, nije mogla biti ugašena rafinerija. Država je imala i pravo prvokupa kompanije u slučaju da ona zapadne u probleme i bude likvidirana. Sada se sve to briše.

POKRENULI POSTUPAK Sudu EU-a: EK tuži RH zbog Zakona o privatizaciji INA-e

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pustilo je u javnu raspravu izmjene tog zakona. Europska komisija smatra da mi nerazmjerno štitimo državni interes u Ini.

- S obzirom da spomenute odredbe nisu u skladu s pravnom stečevinom EU, Europska komisija pokrenula je postupak zbog povrede prave EU te je donijela odluku o podnošenju tužbe sudu EU. Stoga smo pristupili izradi izmjena – priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike koje vodi HDZ-ov Tomislav Ćorić.

Kompanijom već upravlja MOL

Oko izmjena se godinama vodilo natezanje i s partnerom u Ini, mađarskim MOL-om, ali i Europskom komisijom. Sada su uvjeti za preuzimanje i upravljanje Inom znatno olabavljeni, a Vlada je ostavila neke osigurače.

Primjerice, onaj tko želi većinski paket, mora podnijeti dugoročni plan poslovanja i upravljanja kompanijom ministru. Na njega mora dati suglasnost Vlada. Ona tu suglasnost može uskratiti, ali ako ne odgovori ništa, smatra se da je ona izdana.

ĆORIĆ I DALIĆ U BUDIMPEŠTI Sastanak oko INA-e i MOL-a "bez konkretnih zaključaka"

Primjerice, dva koalicijska partnera u Vladi mogu imati sasvim različito mišljenje oko suglasnosti. Jedni su za, drugi protiv, pa Vlada i padne. Bez obzira na to što Vlada nije dala suglasnost, smatra se da je ona izdana, stoji u prijedlogu izmjena zakona.

Također, Vlada je propisala da ima pravo uskratiti tu suglasnost ako se ugrožava opstojnost opskrbom i zaštita nacionalne infrastrukture, dovodi u pitanje tu opskrbu, a u tim slučajevima ima pravo i tražiti dionice nazad.

Vlada trenutačno ima 44,8 posto dionica Ine, a MOL 49,1 posto, ali su za vrijeme Ive Sanadera dobili takve ovlasti da upravljaju kompanijom kao da su većinski vlasnik.

Propala obećanja

Ipak, nisu uspjeli postati većinski vlasnici, a u tome su ih priječile i odredbe koje se sad brišu. Hrvatska ima trenutačno tri člana uprave, kao i MOL, ali vođenje kompanije je već preneseno na izvršne direktore koji su MOL-ovi.

POSJETIO SISAK Plenković: Pitanje INA-e bit će temeljna zadaća moje Vlade

Novim prijedlogom zakona, Vlada predviđa i mogućnost da ima znatno manje dionica. Ubačen je članak po kojem dok god Vlada ima i jednu dionicu Ine, može imenovati dva svoja predstavnika u upravu. Oni neće imati pravo glasa, ali će prisustvovati svim sjednicama uprave i izvještavati Vladu o odlukama i ako bi uprava dovela u pitanje sigurnost opskrbe energijom.

Plenkovićeva Vlada je prije dvije godine najavila otkupiti Inu nakon što smo izgubili prvu arbitražu, ali od toga očito neće biti ništa. Hrvatska je na putu i da izgubi drugu arbitražu. Vlada je pristala pred Božić i da Ina zatvori preradu nafte u rafineriji Sisak iako su prethodne Vlade godinama to blokirale, a HDZ je obećavao da to neće dopustiti.

 

Idi na 24sata

Komentari 64

  • domoljub029 09.01.2019.

    Mirrr crveni sitnozubići,,,naš premijer vas je malo lagao pa šta,,vi ste ionako naućeni na obmane i laži i jedna više ili manje neće vas mnogo pogoditi.

  • laky03348 08.01.2019.

    eeeeeeeeeeeeeeeee još malo će plenky i veliki hrvatski domoljubi bez ispaljenog metka,i bez ikakve pobune naroda,,čak uz pristanak najmutavog narod na svijetu zajedno prodati RH zajedno sa narodom i svime,,te ćemo postati roblje kako več i jesmo svjetskih močnika,,ali kako pišem narod će šutiti i dalje kako i svih 28 godina šuti,,,a što ćemo,,lako političarima sa ovako mutavim narodom,,joj zaboravih napisati nijemim,jer lako zaključiti da je narod nijem,kad na sve pljačke,lopovluk,laganja i obmanjivanja samo zna šutiti.

  • ichbin2 08.01.2019.

    kaj reći, briselski poslušnici, niš drugo...

Komentiraj...
Vidi sve komentare