Obavijesti

News

Komentari 64

Novi zakon: MOL ili neka druga tvrtka sada može preuzeti Inu

Novi zakon: MOL ili neka druga tvrtka sada može preuzeti Inu
1

Plenkovićeva Vlada je prije dvije godine najavila otkupiti Inu nakon što smo izgubili prvu arbitražu, ali od toga očito neće biti ništa. Hrvatska je na putu i da izgubi drugu arbitražu

VIDEO

Nakon godina pritisaka Europske komisije, Vlada je odlučila promijeniti 17 godina star zakon o privatizaciji Ine koji je jamčio da nitko ne može biti većinski suvlasnik te strateške kompanije bez suglasnosti Vlade. Vlada je po tom zakonu putem svoji predstavnika imala i pravo staviti veto na neke strateške odluke poput promjene djelatnosti, dodjela koncesija ili premještanje sjedišta tvrtke.

Tako primjerice, bez suglasnosti hrvatskih članova, nije mogla biti ugašena rafinerija. Država je imala i pravo prvokupa kompanije u slučaju da ona zapadne u probleme i bude likvidirana. Sada se sve to briše.

Sudu EU-a: EK tuži RH zbog Zakona o privatizaciji INA-e
Sudu EU-a: EK tuži RH zbog Zakona o privatizaciji INA-e

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pustilo je u javnu raspravu izmjene tog zakona. Europska komisija smatra da mi nerazmjerno štitimo državni interes u Ini.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- S obzirom da spomenute odredbe nisu u skladu s pravnom stečevinom EU, Europska komisija pokrenula je postupak zbog povrede prave EU te je donijela odluku o podnošenju tužbe sudu EU. Stoga smo pristupili izradi izmjena – priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike koje vodi HDZ-ov Tomislav Ćorić.

Kompanijom već upravlja MOL

Oko izmjena se godinama vodilo natezanje i s partnerom u Ini, mađarskim MOL-om, ali i Europskom komisijom. Sada su uvjeti za preuzimanje i upravljanje Inom znatno olabavljeni, a Vlada je ostavila neke osigurače.

Primjerice, onaj tko želi većinski paket, mora podnijeti dugoročni plan poslovanja i upravljanja kompanijom ministru. Na njega mora dati suglasnost Vlada. Ona tu suglasnost može uskratiti, ali ako ne odgovori ništa, smatra se da je ona izdana.

Sastanak oko INA-e i MOL-a "bez konkretnih zaključaka"
Sastanak oko INA-e i MOL-a "bez konkretnih zaključaka"

Primjerice, dva koalicijska partnera u Vladi mogu imati sasvim različito mišljenje oko suglasnosti. Jedni su za, drugi protiv, pa Vlada i padne. Bez obzira na to što Vlada nije dala suglasnost, smatra se da je ona izdana, stoji u prijedlogu izmjena zakona.

Također, Vlada je propisala da ima pravo uskratiti tu suglasnost ako se ugrožava opstojnost opskrbom i zaštita nacionalne infrastrukture, dovodi u pitanje tu opskrbu, a u tim slučajevima ima pravo i tražiti dionice nazad.

Vlada trenutačno ima 44,8 posto dionica Ine, a MOL 49,1 posto, ali su za vrijeme Ive Sanadera dobili takve ovlasti da upravljaju kompanijom kao da su većinski vlasnik.

Propala obećanja

Ipak, nisu uspjeli postati većinski vlasnici, a u tome su ih priječile i odredbe koje se sad brišu. Hrvatska ima trenutačno tri člana uprave, kao i MOL, ali vođenje kompanije je već preneseno na izvršne direktore koji su MOL-ovi.

Plenković: Pitanje INA-e bit će temeljna zadaća moje Vlade
Plenković: Pitanje INA-e bit će temeljna zadaća moje Vlade

Novim prijedlogom zakona, Vlada predviđa i mogućnost da ima znatno manje dionica. Ubačen je članak po kojem dok god Vlada ima i jednu dionicu Ine, može imenovati dva svoja predstavnika u upravu. Oni neće imati pravo glasa, ali će prisustvovati svim sjednicama uprave i izvještavati Vladu o odlukama i ako bi uprava dovela u pitanje sigurnost opskrbe energijom.

Plenkovićeva Vlada je prije dvije godine najavila otkupiti Inu nakon što smo izgubili prvu arbitražu, ali od toga očito neće biti ništa. Hrvatska je na putu i da izgubi drugu arbitražu. Vlada je pristala pred Božić i da Ina zatvori preradu nafte u rafineriji Sisak iako su prethodne Vlade godinama to blokirale, a HDZ je obećavao da to neće dopustiti.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...

Pokazao mi je rukom da priđem krevetu, primio me za ruku i tri puta stisnuo. Tako smo se pozdravili, rekla je za 24sata Manolićeva kći Zrnka

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije

Kad se on rodio, u svijetu su se pojavili prvi radio aparati. Bilo je to vrijeme nijemog filma, Tesla je imao tad samo 66 godina, a internet, televizija i slične stvari postojale su samo u njegovoj glavi...
Umro je Josip Manolić (104)
NAJDUGOVJEČNIJI POLITIČAR

Umro je Josip Manolić (104)

Preminuo je Josip Manolić, jedan od najdugovječnijih hrvatskih političara. Bio je drugi predsjednik Vlade Republike Hrvatske i bivš visokopozicionirani pripadnik UDBA-e