To je to što me zanima!

Izradili najveći tanker za juice, prevozi 32 milijuna litara soka

U splitskom škveru izradili su najveći tanker za juice. Tankove za sok su ugrađivali posebnom dizalicom. Brod ima 14 tankova, u koje stane 32 milijuna litara soka
Vidi originalni članak

Orange star posljednji je brod ugovoren u splitskom brodogradilištu do Vladine zabrane da se sklapaju novi poslovi prije privatizacije škverova. Riječ je o najvećem orange juice carrieru na svijetu, plovilu za prijevoz rashlađenog voćnog soka. Ovakva plovila do sada su se gradila samo u Norveškoj.

- Brod je uglavnom projektiran u škveru, uz potporu šest njemačkih inženjera iz tvrke R & A koji poznaju složenu tehnologiju varenja za prehrambenu industriju. U sustavu ne smije biti zraka kako bi se sačuvao teret koji može biti vrjedniji i od samog broda. Osim što je najveći, ovo je prvi juice carrier u svijetu koji je od početka rađen i za prijevoz rashlađenog soka, a ostali su nastali konverzijama postojećih plovila - objasnio je Antonio Puljiz, voditelj gradnje. 

Orange star dug je gotovo 190, a širok 33 m. Naručila ga je švicarska tvrtka Atlanship SA, a trebali bi ga isporučiti 17. veljače. Vozit će narančin sok iz Brazila za tvrtku Cutrale, koja drži udio od 40 posto svjetskog tržišta voćnih sokova. Cijena broda je poslovna tajna, ali se nagađa da vrijedi oko 55 milijuna eura.

- Na redu je provjera sustava idući tjedan. Tankovi će se ohladiti na -10 ˚C i tako ostati šest dana. Nakon isporuke treba ih sterilizirati kako bi bili spremni za ukrcaj narančina soka u Brazilu - kazao je Puljiz.    

Idi na 24sata

Komentari 21

  • be yourself 05.02.2011.

    Lako gradit s našim parama i raditi gubitke, to može svako od vas. Jedinu korist od tog smeća će imati naručitelj koji će dobiti jeftin brod na štetu hrvatskih građana koji će sve to financirati.

  • Bananko_5 04.02.2011.

    radi se o tome da brodogradilišta treba zatvoriti samo zato jer su na atraktivnim lokacijama pa su tajkuni izmislili način kako ih uništiti i poslje graditi stanove i drugo na tim lokacijama a kinezi neka rade brodove od kineskog čelika

  • tuđman 04.02.2011.

    eto spojimo korisno nek naš izvozni proizvod izvozi našjuice ilirakiju pa će i naša poljoprivreda procvasti

Komentiraj...
Vidi sve komentare