To je to što me zanima!

Izvor velikog povlačenja hrane vodi u Tursku, Vučković kaže: 'Nema razloga za zabrinutost'

Jedna je velika pošiljka stigla u EU, a bila je kontaminirana etilen-oksidom, otkrio je Tomislav Kiš iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane, a ministrica Vučković je rekla da nema razloga za zabrinutost
Vidi originalni članak

Tomislav Kiš iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane komentirao je za N1 stanje na tržištu vezano za povlačenje velikog broja proizvoda posljednjih tjedana.

- Dobro je znati da je jedan izvor ovog velikog broja povlačenja. Jedna je velika pošiljka stigla u EU, a bila je kontaminirana etilen-oksidom. Trag vodi do dobavljača u Turskoj - kaže Kiš, dodajući da se za kontaminiranu pošiljku najprije saznalo u Španjolskoj, koja je potom obavijestila i ostale članice.

POVLAČE SE S TRŽIŠTA Kako su prehrambeni proizvodi puni pesticida dospijeli na police trgovina u Hrvatskoj?

Prema njegovim riječima, na razini EU je nakon toga dogovoreno da se "ide maksimalno strogo", a dodaje i da je etilen-oksid u EU zabranjen zbog štetnih, moguće i kancerogenih svojstava. 

- On se koristi kao dezinficijens i za čišćenje postrojenja. To su neke minimalne količine i kompletna ta pošiljka je povučena. Sad se s tržišta povlači i ono što je došlo na tržište temeljem sljedivosti. Svaki proizvođač je dužan moći pratiti svoje sirovine i proizvode i temeljem toga se onda sve to povlači - rekao je Kiš.

ZBOG ETILEN OKSIDA Iz trgovina povlače Vemondo veganske mozzarella štapiće

Proizvođači sami povlače svoje proizvode

- Ovo što se povlači sada povlači se temeljem sljedivosti, ne zbog testiranja. Proizvođači sami povlače svoje proizvode - rekao je i dodao da možemo biti sigurni da će proizvođači zaista povući sve kontaminirane proizvode jer su oni odgovorni za stanje svoje hrane na tržištu, ali tu je i Državni inspektorat da bismo bili potpuno sigurni.

ZBOG ETILEN-OKSIDA Vitamini, minerali i elektroliti u tabletama se povlače iz prodaje

- Na prvi pogled izgleda da je ovo veći incident, ali ne, ovo je situacija u kojoj sustav pokazuje svoj smisao. Ovo se ne može potpuno izbjeći, dogodit će se opet, ali bitno je da se trenutno i iz predostrožnosti sve povuče. I to se upravo radi - rekao je Kiš za N1.

Kiš je dodao i da proizvođači nisu krivi kada kupci naiđu na sumnjive proizvode s istaknutim datumima na policama dućana.

- Oni su poduzeli mjere i reagirali čim su saznali za moguću opasnost. Sumnje na prepakiranje i lažiranje datuma više nisu incidenti, to je svjesno i predviđene su sankcije. U slučaju da se nešto nađe, to nije dopušteno ni zakonski ispravno i novi Zakon je pooštrio kazne za to. To više nije incident, to je prevara - dodao je.

RIJEČ STRUČNJAKA Hranu povlače zbog gume od rogača: Sve 33 namirnice koje su dosad zabranjene kod nas

Ministrica poljoprivrede, Marija Vučković za N1 je potvrdila da nema razloga za zabrinutost

- Riječ je o najvišoj razini zaštite svih potrošača u EU. Etilen oksid koji se otkrije u aditivu, nije uopće dozvoljen u EU, a povlače se i opozivaju proizvodi koji imaju taj aditiv označen svojim brojevima. Ono što je bilo testirano govori da su količine tog nedozvoljenog dijela vrlo, vrlo niske. One su na ivici detekcije - objasnila je i dodala da je povlačenje proizvoda s etilen oksidom krenulo krajem 2020. godine.

- Mi smo prošle godine imali 12 povlačenja proizvoda u kojima je pronađen etilen oksid, a ove godine ih imamo, do danas, više od 50 od dosad povučenih 71 proizvoda - objasnila je.

Spomenuti etilen oksid nalazi se većinom u sladoledima, jogurtima, pekarskim proizvodima i nekim proizvodima od mesa, naglašava.

- Oni koji su puno stručniji od mene kažu da nema razloga za zabrinutost. Naše je uspostaviti EU integriran sustav, a ocijenjeno je da je hrvatski sustav u potpunosti integriran - zaključila je i pohvalila rad cijelog nacionalnog veterinarskog sustava.

Idi na 24sata

Komentari 20

  • najiram 10 25.08.2021.

    pa u trgovinama je sve kontaminirano i otrovno...i naši opg isto imaju sve kontaminirano...nemogu velike kolićine bez otrova...bolje jesti divlju koprivu nego šalate iz dučana ili ostalo povrće a tek meso i mlijeko ćisti otrov...zato prije  nego  krenete  u  dučan  razmislite  bolje  vam  je  ostati  doma  nego  kupovati  po  velikim  centrima..i  od  opegea...idite  k  bolcu  koji  ima  tri rede  krumpira  kupovati...20  kil  graha  i  30  vugorki  i  50  prdajzi  nego  otrov  od  velikih  trovaća...jednu  kravu  i  staru hrđavu  kosu  kojom  kosi  trovu  za  kravu...

  • kokoricko 25.08.2021.

    uvozna hrana je tako fina i tako zdrava, jedimo uvozno da nam domaci proizvodjaci ne deru kozu lakomim cijenama

  • 25.08.2021.

    Primjer kako se vodi poljoprivreda. ...... Za one države čovjek je imao kuću i okućnicu kao nogometno igralište. Sva okućnica je bila obrađena, bio je vrt, a ostalo je sijao žito. Danas jenovi  nasljednik  imanja  to pretvorio u EKO-pašnjak, predivno izgleda u ARCOD-u onako svjetlozelen. Ova država ga stimulira da ne radi ništa, da nema vrt, ne sije žito,... Dobije poticaj i   nekoliko puta to pokosi i prst u uho. Pašnjak bez krave, svinje ili kokoši. To je naša poljoprivreda. Poticaji uništa.  No tko ju i vodi nije čudo da uvozimo hranu pa su nam krivi Turci, Poljaci, Španjolci,.....  

Komentiraj...
Vidi sve komentare