To je to što me zanima!

Jači od raka: Stjepan (15) je pobijedio bolest i utrkuje se

Stjepan Vračević iz Trnave obolio je od raka limfnih čvorova prije dvije godine. Rak je ubrzo metastazirao na sve organe. U listopadu je bio na zadnjoj kemoterapiji
Vidi originalni članak

Stjepan Vračević (15) iz Trnave obolio je od raka limfnih čvorova prije dvije godine. Rak je ubrzo metastazirao na sve organe. U listopadu prošle godine primio je posljednju kemoterapiju, a prije nekoliko dana u Moskvi je na 4. svjetskim igrama “Djeca pobjednici” osvojio brončanu medalju u nogometu.Stjepan je, s još 11 djece, predstavljao Hrvatsku na natjecanju koje već tradicionalno okuplja djecu sa svih strana svijeta koja su pobijedila opake bolesti. Osim nogometa, trčao je 60 metara i bio drugi 
u svojoj skupini.

- Nikakve posebne pripreme nisam imao za igre u Moskvi. Nakon svega što sam prošao, uistinu sam se već bio osjećao kao pobjednik - govori Stjepan.

Teška borba počela je u veljači 2011.

Njegova dramatična borba počela je u veljači 2011. Dobio je temperaturu, koja, unatoč sedmodnevnom liječenju antibioticima, nikako nije splašnjavala. Uslijedila je upala pluća, od koje se liječio 21 dan. Nalazi krvi nisu bili u redu. Stjepanu je počela opadati kosa. Dok su liječnici razmišljali gdje bi moglo biti žarište bolesti, “zagonetku” im je odgonetnuo upravo Stjepan.

- Rekao je liječnici da pretpostavlja da bi uzrok mogao biti u kvržici koja se nazirala na vratu. Smjesta su počeli punkcije i sve moguće pretrage. Krajem travnja Stjepan je završio u Dječjoj bolnici u Klaićevoj u Zagrebu s dijagnozom Non Hodgkinova limfoma T fenotipa - priča Stjepanova mama Dubravka (45).

Nalazi su upućivali na maligne promjene u području štitnjače, pluća, VI. rebra, multiplih čvorova, u abdomenu ispred male krivine želuca, oba bubrega...

- Maligne stanice bile su mu zahvatile sve osim koštane srži i mozga. Bio je to treći stadij metastaze, gotovo kritična situacija - govori mama Dubravka.

Morao proći čak sedam ciklusa kemoterapije

Uslijedilo je liječenje kemoterapijom, Stjepan je morao proći čak sedam ciklusa uništavanja zloćudnih stanica kemijskim sredstvima, koje je u listopadu prošle godine priveo kraju. Uslijedilo je 12 terapija Arediom, čime su se trebale oporaviti kosti.

- Znala sam da će uspjeti, da ima svog anđela čuvara i da Bog ne može biti tako okrutan da mi ga uzme. Samo vjera nas je sve držala uvjerenju da će Stjepan na kraju iz svoje najveće bitke izaći kao pobjednik. I uspio je - kaže ponosna mama Dubravka.

Zbog bolesti nije bio u školi i to mu je najviše nedostajalo

Stjepan od početka svoje bolesti nije sjeo u školsku klupu. I to mu je, tvrdi, najviše nedostajalo. U rujnu kreće u srednju školu. Podnio je zahtjev za računalnog tehničara za strojarstvo i za tehničara za mehatroniku. Liječnici su mu preporučili da zbog izmučenog organizma izbjegava velike napore.

Idi na 24sata

Komentari 73

  • filovanapaprika123 21.06.2013.

    bravo Stjepane....sretno dalje u životu...baš volim ovakve vijesti :)

  • Johnee 20.06.2013.

    Svaka cast Stjepane!!Ne zelim biti negativan nego samo realistican ali sam siguran da je prebolio ovaj jako opaki karcinom, i zato molim sve druge da se mole da Stjepan ostane zdrav. Imao sam prijatelja koji je nazalost preminuo od raka limfe. Najopakiji je zato sto limfa ide kroz celo telo i trebala bi da snabdeva telo bitnim sastojcima ali ako je ona napadnuta onda je celo telo napadnuto. I zato se svi molite da decko ostane zdrav. I ti Stjepan budi jak i pozitivan i cvrst i budi dobar svojim roditeljima i svima i misli na aposlutni oporavak da bi mogao postati aktivan clan drustva i da bi mogao doprineti boljitku ove najlepse zemlje koja postoji na svetu. Zivela Hrvatska!!!!

  • split99 20.06.2013.

    samo naprijed, sunce malo! pobijedi za sve one koji tu bitku nisu uspjeli dobit...

Komentiraj...
Vidi sve komentare