Obavijesti

News

Komentari 73

Jači od raka: Stjepan (15) je pobijedio bolest i utrkuje se

Jači od raka: Stjepan (15) je pobijedio bolest i utrkuje se
5

Stjepan Vračević iz Trnave obolio je od raka limfnih čvorova prije dvije godine. Rak je ubrzo metastazirao na sve organe. U listopadu je bio na zadnjoj kemoterapiji

VIDEO

Stjepan Vračević (15) iz Trnave obolio je od raka limfnih čvorova prije dvije godine. Rak je ubrzo metastazirao na sve organe. U listopadu prošle godine primio je posljednju kemoterapiju, a prije nekoliko dana u Moskvi je na 4. svjetskim igrama “Djeca pobjednici” osvojio brončanu medalju u nogometu.Stjepan je, s još 11 djece, predstavljao Hrvatsku na natjecanju koje već tradicionalno okuplja djecu sa svih strana svijeta koja su pobijedila opake bolesti. Osim nogometa, trčao je 60 metara i bio drugi 
u svojoj skupini.

- Nikakve posebne pripreme nisam imao za igre u Moskvi. Nakon svega što sam prošao, uistinu sam se već bio osjećao kao pobjednik - govori Stjepan.

Teška borba počela je u veljači 2011.

Njegova dramatična borba počela je u veljači 2011. Dobio je temperaturu, koja, unatoč sedmodnevnom liječenju antibioticima, nikako nije splašnjavala. Uslijedila je upala pluća, od koje se liječio 21 dan. Nalazi krvi nisu bili u redu. Stjepanu je počela opadati kosa. Dok su liječnici razmišljali gdje bi moglo biti žarište bolesti, “zagonetku” im je odgonetnuo upravo Stjepan.

- Rekao je liječnici da pretpostavlja da bi uzrok mogao biti u kvržici koja se nazirala na vratu. Smjesta su počeli punkcije i sve moguće pretrage. Krajem travnja Stjepan je završio u Dječjoj bolnici u Klaićevoj u Zagrebu s dijagnozom Non Hodgkinova limfoma T fenotipa - priča Stjepanova mama Dubravka (45).

Nalazi su upućivali na maligne promjene u području štitnjače, pluća, VI. rebra, multiplih čvorova, u abdomenu ispred male krivine želuca, oba bubrega...

- Maligne stanice bile su mu zahvatile sve osim koštane srži i mozga. Bio je to treći stadij metastaze, gotovo kritična situacija - govori mama Dubravka.

Morao proći čak sedam ciklusa kemoterapije

Uslijedilo je liječenje kemoterapijom, Stjepan je morao proći čak sedam ciklusa uništavanja zloćudnih stanica kemijskim sredstvima, koje je u listopadu prošle godine priveo kraju. Uslijedilo je 12 terapija Arediom, čime su se trebale oporaviti kosti.

- Znala sam da će uspjeti, da ima svog anđela čuvara i da Bog ne može biti tako okrutan da mi ga uzme. Samo vjera nas je sve držala uvjerenju da će Stjepan na kraju iz svoje najveće bitke izaći kao pobjednik. I uspio je - kaže ponosna mama Dubravka.

Zbog bolesti nije bio u školi i to mu je najviše nedostajalo

Stjepan od početka svoje bolesti nije sjeo u školsku klupu. I to mu je, tvrdi, najviše nedostajalo. U rujnu kreće u srednju školu. Podnio je zahtjev za računalnog tehničara za strojarstvo i za tehničara za mehatroniku. Liječnici su mu preporučili da zbog izmučenog organizma izbjegava velike napore.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...