To je to što me zanima!

Jakovina: ’Kriza u Europi dovela je desničara Wildersa na vlast’

Izbore u Nizozemskoj osvojio je desni populist Geert Wilders, poznat po islamofobiji. Povjesničar Tvrtko Jakovina rekao je kako takve stranke nude stara rješenja zbog čega je Europa već prošla katastrofu
Vidi originalni članak

Nizozemski antieuropski krajnje desni populist Geert Wilders već je počeo tražiti koalicijske partnere u četvrtak nakon goleme izborne pobjede koja će imati široke posljedice u Europi.

Njegova Slobodarska stranka (PVV) osvojila je 37 od 150 mjesta, znatno ispred 25 mjesta za listu Laburista/Zelenih i 24 mjesta za konzervativnu Narodnu stranku za slobodu i demokraciju (VVD).

KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI Putinov pijun odnio izbornu pobjedu u Nizozemskoj. Može li Putin računati i na Hrvatsku?

Prema kalkulacijama, Koalicija Slobodarske stranke, VVD-a i stranke NSC centrističkog zastupnika Pietera Omtzigta imala bi zajedno 81 mjesto, no kako bi se to ostvarilo trebat će proći kroz mnogo pregovora. Naime, ni jedna stranka s kojom bi Wilders mogao formirati vladu ne dijeli njegove ideje protiv EU. Osim toga, Wilders je poznat i po svojoj islamofobiji.

Povjesničar Tvrtko Jakovina rezultate izbora smatra jasnim odrazom previranja u svjetskom poretku, ali i da je vrijeme za buđenje i redefiniciju Europske unije.

- Desnica je u porastu jer imate krizu vladajuće elite, a to je logičan odraz mijenjajućeg poretka. Kao i u drugim kriznim stanjima, imate rješenja koja su brza i čvrste ruke te obećavaju radikalne promjene. Wilders je bio prisutan na sceni, obilježavao ju je, no kriza je dovela do toga da može biti vodeći na izborima - kaže Jakovina.

ANTIISLAMSKI POPULIST VIDEO Tko je Geert Wilders? 'Nizozemski Trump’ želi zabraniti džamije i Kuran

Ne vidi kako će njegova pobjeda donijeti neke novosti.

- Desne populističke ideje u svim zemljama zagovaraju vraćanje na početak, i to nekim idejama koje su viđene prije 80 godina. Povratak na stare ideje vodi starim rješenjima, a to dovodi do katastrofe u Europi. To smo gledali isto kad je Europa kretala u rat. Zato Europskoj uniji treba redefinicija, svježa krv, da se postavi kao faktor u svijetu - kaže Jakovina. 

Idi na 24sata

Komentari 33

  • Antimor 24.11.2023.

    Godinama o ovome govorim i pišem, zbog čega sam i postao najkažnjavaniji korisnik svih portala u Hrvatskoj. Toliko mrze istinu, da će i ovaj komentar završiti obrisan ili u minusu. Uništenjem tradicionalne obitelji i forsiranjem istospolnih brakova, praktično su počinili genocid nad vlastitim narodom.U nedostatku vlastite radne snage, primorani su uvozitistranu, ne vodeći nračuna tko im ulazi u zemlju. Države koje su nam isticali kao svijetle primjere,(NJemačka, Švedska...) postale su države u rasulu.Koliko je izbor ljudi poput Wildersa dobar, vrijeme će pokazati, ali sve je drugo gore. Shvatimo to čim prije.

  • ZVIJEZDICA_2 23.11.2023.

    Čestitke Nizozemskoj,

  • NijeRuža 23.11.2023.

    Ma ne sjećam se više tko je ono pjevao:'Marko, Marko, Marko, sunce li ti žarko!

Komentiraj...
Vidi sve komentare